Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Desatero rad na téma cheesecake: Víte, jak připravit lahodnou náplň a jak tento dezert upéct?
Zdroj: Freepik

Cheesecake je vláčný krémový dezert pocházející až z Řecka a velmi oblíbený po celém světě. Existuje spousta variací příchutí a hned dvě možnosti přípravy. Nejoblíbenější je pravý pečený cheesecake s čerstvým ovocem.

Cheesecake je mezi dezerty opravdovým zážitkem. Lahodí nejen oku, ale především chutí. Podle tradičního receptu nesmí v cheesecaku chybět podrcené sušenky tvořící korpus a bohatá vrstva krémové náplně, nejčastěji připravená ze sýru typu Philadelphia. Příprava je jednoduchá, ale je třeba dodržet několik rad od přípravy krému po správné pečení cheesecaku. Pokud byste se rádi vyhnuli pečení, vyzkoušejte nepečený cheesecake, který poskytne podobně lahodný zážitek. 

1

Co patří do cheesecaku

Do pravého a tradičního cheesecaku patří máslové sušenky, nejčastěji BeBe, Derby, nebo Esíčka. Sušenky rozmixujeme nebo podrtíme válečkem a smícháme se změklým máslem. Poté připravíme náplň ze sýru typu Philadelphia, nebo její alternativu v podobě mascarpone. Můžeme přidat také vanilkový lusk, nebo citronovou kůru. V náplni nesmí chybět ani vajíčka, která zašleháváme jedno po druhém. Po upečení zdobíme čerstvým ovocem. 

2

Jaký druh sýru se nejčastěji používá pro cheesecake

Do cheesecaku se nejvíce hodí krémový sýr typu Philadelphia. Pokud jej zrovna nemáme po ruce, stejně dobře nám poslouží i mascarpone, které je chutí i konzistencí téměř stejné. V receptech je oblíbený také klasický tvaroh, nebo dokonce i Lučina. Použít můžeme třeba i smetanovou ricottu, která má však mírně zrnitou konzistenci. 

3

Jak dostat cheesecake z formy

Cheesecake nejčastěji pečeme v dortové formě. Tu je však třeba připravit, aby se cheesecake dal po upečení snadno vyjmout. Ideální je rozevírací dortová forma. Formu vyložíme pečicím papírem a celou i s boky vymažeme máslem. V takto připravené formě se nám cheesecake nepřichytí. Po upečení necháme zcela vychladnout v troubě a až poté delším nožem objedeme okraj cheesecaku a formu rozevřeme. 

4

Jaký tvaroh použít na cheesecake

Do cheesecaku patří krémový sýr Philadelphia. Nicméně můžeme si připravit i cheesecake s náplní z tvarohu. Volíme plnotučný tvaroh ve vaničce, ze kterého se nejčastěji připravují nepečené cheesecaky. Tvaroh můžeme doplnit i zakysanou smetanou, nebo šlehačkou. 

5

Jak péct cheesecake ve vodní lázni

Vodní lázeň cheesecaku dokonale svědčí. Upeče se rovnoměrně a nestane se nám, že by se ve středu propadl. Připravíme si dortovou formu, kterou vyložíme pečicím papírem a vymažeme máslem. Vzhledem k tomu, že forma není vodotěsná, je třeba ji z vnější strany obalit alobalem, aby nám do cheesecaku nenatekla voda. Předehřejeme troubu na 160 °C a do poloviny trouby umístíme pekáček o velikosti dortové formy. Přeneseme do něj formu s náplní a pekáček zalijeme přibližně do poloviny výšky formy vroucí vodou. Během pečení neotvíráme troubu a po upečení necháme vychladnout v pootevřené troubě na mřížce. 

6

Jak poznat hotový cheesecake 

Upečený cheesecake rozhodně nepoznáme podle barvy, protože když zhnědne, je již přepečený. Správné propečení poznáme tak, že když poklepeme na formu, střed cheesecaku se chvěje jako želé, zatímco vnější kraje jsou tuhé. Přesně v tuto dobu vypneme troubu, otevřeme dvířka a necháme cheesecake zcela vychladnout. 

7

Jak dlouho péct korpus na cheesecake

Korpus na cheesecake připravíme z podrcených nebo rozmixovaných máslových sušenek, které smícháme se změklým máslem v kompaktní hmotu. Tento korpus není třeba předpékat, stačí napěchovat do dortové formy a dát vychladit alespoň na 30 minut do chladničky. Poté navrstvíme krémovou náplň a až nyní celé v troubě zapečeme. 

8

Jak nakrájet cheesecake

Cheesecake krájíme až po úplném vychladnutí, nejlépe po odležení na druhý den. Dobře nám poslouží ostrý dlouhý tenký nůž (ideálně cukrářský), který ponoříme na chvíli do horké vody a otřeme dosucha. Po každém řezu opět nůž nahřejeme a otřeme. Tím zabráníme lepení náplně na nůž a rozpadání cheesecaku. Zbytek cheesecaku můžeme zabalit a dokonce i na několik týdnů zamrazit. 

9

Kdy dát cheesecake do lednice

Cheesecake necháváme po upečení úplně vychladnout v pootevřené troubě na mřížce, aby se nepropadl. Jakmile má pokojovou teplotu, umístíme jej do chladničky a necháme odležet nejlépe do druhého dne. Krájíme vychlazený cheesecake nahřátým dlouhým ostrým nožem. 

10

Jak připravit bezlepkový cheesecake 

Rádi byste si pochutnali na cheesecaku, ale nemůžete si jej dopřát kvůli sušenkám obsahující lepek? Je to snadné, stejně tak chutný jako tradiční cheesecake si můžeme připravit cheesecake bez lepku, když použijeme bezlepkové sušenky, které jednoduše koupíme, nebo si můžeme upéct své vlastní domácí. Přirozeně bezlepkové jsou také všechny druhy ořechů, které po rozemletí vytvoří skvělý korpus. 

Vyzkoušejte si upéct pravý lahodný cheesecake podle našeho receptu. Základ tvoří BeBe sušenky, na které navrstvíme krémovou náplň ze sýru Philadelphia nebo mascarpone. Pro zjemnění přidáme zakysanou smetanu a dochutíme cukrem a citronovou šťávou. Po upečení necháme vychladnout a ozdobíme zakysanou smetanou a jahodami

Celý postup můžete zhlédnout v našem video-návodu níže. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky