Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Často marinujeme takové maso, které se chystáme grilovat. Vybírat můžeme z mnoha druhů marinád, které stojí na různých základech. I maso, které není určené na gril, se vyplatí marinovat. Získá totiž báječnou chuť i vůni.

Marinády navíc dokáží maso změkčit a dají mu křehkost, některé dokonce vstřebají nežádoucí pachy aromatických druhů masa. Sepsali jsme proto deset nejčastějších otázek, které vás o marinádách zajímají, a věříme, že si zde i vy najdete své odpovědi.

1

Jak udělat marinádu na vepřové maso

Vepřové maso nejčastěji marinujeme v pivní marinádě ze světlého nebo černého piva, přidáme med, česnek, pepř, sůl, červenou papriku a olej. Milovníci ostrých chutí mohou přidat chilli, pálivou omáčku nebo pálivou mletou papriku. Do marinády se hodí také sójová omáčka. Marinádu svaříme, necháme vystydnou a naložíme do ní maso, uchováváme v lednici nejlépe přes noc.

2

Jak se dělá marináda na kuře

K méně výraznému kuřecímu masu se báječně hodí sladké chutě i výrazné druhy koření a bylinek. Proto do sójové omáčky a oleje přidejte med nebo melasu. Zajímavou chuť marinádě dodá i výrazná zavařenina. U koření vybírejte mezi sladkou paprikou, zázvorem, novým kořením či muškátovým oříškem.

3

Jakou marinádu na hovězí maso

Hovězí maso se dobře doplňuje se sladkými chutěmi a proto i zde volíme med. Jako tekutinu vyberte silné červené víno, ve kterém rozpusťte několik kostiček čokolády. Přidat můžete i oblíbené bylinky a koření, které maso příjemně ovoní.

4

Jakou marinádu zvolit na ryby

Rybí maso je jemné a křehké. Taková by měla být i marináda, jejíž základem je bílé víno, citrónová šťáva a bylinky. Z koření se nejlépe hodí kmín a pepř. Použít můžeme také olivový olej, který je sám o sobě výrazný a aromatický. Ryby postačí marinovat pouze 30 minut.

5

Jak naložit maso, aby bylo křehké

Chceme-li docílit křehkého masa, vybereme marinádu z mléka nebo mléčných výrobků. Nejčastěji to jsou marinády z jogurtu, smetany sladké či kysané, kefíru nebo naředěného tvarohu. Maso marinujeme v chladu, nejlépe přes noc.

6

Jak dlouho marinovat maso

To záleží na daném druhu masa. Nejčastěji marinujeme přes noc, ale kuřecímu masu postačí i 2 hodiny. U ryb je marinování ještě rychlejší, postačí pouhých 30 minut. Naopak zvěřinu a vepřové nebo hovězí maso marinujeme i 24 hodin. 

7

Proč se maso nakládá do mléka

Jak jsme již zmínili, maso naložené v mléčné lázni je křehčí a šťavnatější. Další výhodou mléka je jeho vlastnost přejímat pachy. Naložíme-li aromatické maso, mléko jeho aroma vstřebá do sebe. To potom samozřejmě vylijeme a dále ho na nic nepoužíváme.

8

Jak naložit maso bez oleje

Olej bývá základní složkou marinády, ale pokud dojde, jsou způsoby, jak se bez něj obejít. Jednou z variant je použití mléčné marinády, další možností je olej prostě vynechat a svařit koření, bylinky a vodu. V tomto případě doporučujeme přidat ještě med nebo alespoň cukr. Vodu můžete také nahradit pivem nebo vínem.

9

Co udělat se zbylou marinádou

Zbývající marinádou můžete maso potírat během grilování. Zbylou mléčnou marinádu však vyhoďte. Máte-li velmi hustou marinádu, která chutná dobře sama o sobě, vyzkoušejte ji podávat k masu jako omáčku, nebo jí potřete pečivo, které následně také opečete na grilu.

10

Jak naložit maso do marinády

Maso pokrájené na plátky (či čtvrtky v případě kuřete) dostatečně osolte a vrstvěte do misky. Každé patro důkladně doplňte marinádou, aby bylo zajištěno, že se dostane opravdu ke každému kousku masa. Nakonec zalijte marinádou celou misku s masem. Přikryjte fólií a uložte do lednice. 

Ačkoli marinování masa vyžaduje plánování dopředu, rozhodně se vyplatí a chuť masa pozvedne. Vyzkoušejte proto z marinovaného masa uvařit i klasické jídlo v kuchyni a ne pouze na grilu.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky