Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masové kuličky jsou oblíbeným pokrmem, ale jejich příprava vyžaduje správný výběr surovin. Klíčem k dokonalé chuti je nejen správně namíchané maso, ale i použití vhodného koření. Podívejte se, co všechno do nich patří.

Masové kuličky jsou oblíbené pro snadnou přípravu, dobře se jí dětem i starším členům rodiny a navíc do nich zpracujete i zbývající kousky masa či masové odřezky. V tomto článku si je rozebereme a odpovíme na vaše nejčastější otázky.

1

Jaké maso použít

Nejlepší je mix hovězího a vepřového, protože kombinuje chuť i šťavnatost. Hovězí dodá výrazné aroma, vepřové zase tuk, který zabrání vysušení a spojí hmotu dohromady. Lze použít i kuřecí, krůtí nebo jehněčí maso, ale do nich je dobré přidat trochu tuku, například smetanu nebo sádlo.

2

Co všechno patří do kuliček

Masové kuličky se připravují z mletého masa (hovězího, vepřového, kuřecího či jejich kombinace), pojiva jako vejce nebo strouhanka, tekutiny (mléko, vývar) a koření (sůl, pepř, česnek, bylinky). Pro chuť se přidává cibule, případně sýr či zelenina. Varianty lze obměnit dle vašich preferencí.

3

Jak docílit šťavnatých kuliček

Klíčem je správný poměr masa a tuku, přidání namočené strouhanky nebo pečiva v mléce a nesmažení na příliš vysoké teplotě. Šťavnatosti pomůže i vejce a smetana. Pečení nebo vaření v omáčce také zabraňuje vysušení.

4

Jaké koření je vhodné do masových kuliček

Do masových kuliček se nejčastěji přidává sůl, pepř, česnek a majoránka. Pro italskou variantu jsou ideální oregano a bazalka, pro švédské kuličky nové koření a muškátový oříšek. Pikantní chuť dodá kajenský pepř nebo chilli. Lze experimentovat i s římským kmínem či tymiánem.

5

Jakým způsobem kuličky připravit

Masové kuličky lze smažit na pánvi, péct v troubě, dusit v omáčce nebo vařit v polévce. Smažení zajistí křupavou kůrku, pečení je zdravější, dušení v omáčce je nejšťavnatější. Kuličky vařené v polévce zůstanou jemné. Každý způsob má své kouzlo a záleží na receptu a preferencích.

6

Jak velké by být měly masové kuličky

Velikost závisí na receptu a způsobu podávání. Pro těstoviny a polévky se hodí menší kuličky (2–3 cm), pro hlavní chod střední (4–5 cm). Větší kuličky (nad 5 cm) potřebují delší tepelnou úpravu. Rovnoměrná velikost zajistí stejné propečení, proto je vhodné použít odměrku nebo váhu.

7

Jak udělat vegetariánské kuličky

Masovou směs lze nahradit luštěninami (čočka, cizrna), houbami, tofu či ovesnými vločkami. Směs je třeba dobře zahustit vejcem, strouhankou nebo moukou, aby držela pohromadě. Pečení je vhodnější než smažení, protože vegetariánské kuličky bývají křehčí a hůře drží tvar.

8

Jaké omáčky se hodí k masovým kuličkám

Oblíbené jsou rajčatová, smetanová, sýrová, hořčičná nebo kari omáčka. Ke švédským kuličkám se podává smetanová s brusinkami, k italským rajčatová s bazalkou. Můžete také použít omáčku z vývaru nebo jednoduchou směs hořčice a medu pro zajímavou chuť.

9

Proč jsou masové kuličky tvrdé

Důvodem může být příliš dlouhé hnětení směsi, málo tuku nebo přehnané smažení. Maso by se mělo míchat jen do spojení surovin, jinak ztratí šťavnatost. Pomůže přidání tekutiny (mléko, smetana, vývar) a jemnější tepelná úprava, například pečení v troubě nebo dušení v omáčce.

10

Jaká příloha se hodí k masovým kuličkám

Masové kuličky se skvěle hodí k bramborové kaši, těstovinám, rýži nebo bulguru. Klasickou volbou je také pečivo, například bageta nebo pita chléb. Pro lehčí variantu lze zvolit pečenou zeleninu nebo čerstvý salát. Omáčkové kuličky chutnají výborně i s houskovým knedlíkem.

Masové kuličky jsou skvělým jídlem, které lze připravit na mnoho způsobů. Ať už je smažíte, pečete nebo dusíte v omáčce, vždy si je můžete upravit podle vlastní chuti. Díky variabilitě surovin a koření si je oblíbí každý. Vyzkoušejte různé recepty a objevte svou oblíbenou verzi.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli