Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tlakový hrnec nebo také papiňák, je silnostěnný hrnec, ve kterém vaříme pokrmy za vyššího tlaku než je ten atmosférický. Vyšším tlakem dosáhneme při vaření vyšší teploty a tím pádem i rychlejšího a zdravějšího vaření.

Během vaření z hrnce uniká jen minimum páry a proto nám všechny chutě zůstanou uvnitř hrnce. Jídlo uvařené v papiňáku je díky tomu chutnější a chuť výraznější. Zodpověděli jsme pro vás deset nejčastějších otázek, které vás ohledně papiňáku zajímají.

​​

1

Co se vaří v tlakovém hrnci

V hrnci jde uvařit všechno, co vás napadne. Lze v něm uvařit kompletní oběd, ale je možné ho použít i k zavařování. Dokonce se hodí i pro přípravu dezertů, mezi které patří třeba kořeněná plněná jablka.

2

Při kolika stupních vaří tlakový hrnec

Papinův hrnec vaří za vyššího tlaku než je ten atmosférický a tak dosáhne vyšší teploty varu. Teplota varu se pohybuje mezi 120–130 °C, což způsobí rychlejší uvaření pokrmů.

3

Jak vařit v tlakovém hrnci

Při vaření je důležité dodržovat několik pravidel. Jedním z nich je, že hrnec plníme jen po maximální hranici, která je označená uvnitř. Přidáme vodu, hrnec uzavřeme a postavíme na plotnu na maximální výkon. Jakmile vyskočí bezpečnostní ventil a začne unikat pára, teplotu snížíme na minimum a začneme odpočítávat čas.

4

Jak dlouho dusit maso

Tuhé maso, které by se v klasickém hrnci vařilo 2 i více hodin, je v papiňáku měkké zhruba za 30–60 minut. Získáme tím jednak časovou úsporu, ale také finanční, protože nespotřebujeme tolik proudu nebo plynu, na kterém vaříme.

5

Kdy můžeme tlakový hrnec otevřít

Než hrnec otevřeme, je třeba počkat než klesne vnitřní tlak a obsah lehce zchladne. Před samotným otevřením je dobré hrncem zamíchat, zabráníme tak drobnému vystříknutí obsahu. Všechny moderní hrnce mají minimálně 2 pojistky, které nám nedovolí otevřít hrnec předčasně.

6

Jak může bouchnout papiňák

Hrnec je nutné používat podle návodu a nepřeplňovat ho. I když by došlo k většímu tlaku než je žádoucí, pojistka vypustí páru dřív než by se hrnec roztrhl. Proto se nemusíte bát nepříjemných karambolů v kuchyni.

7

Kolik vody dát do hrnce

Musíme myslet na to, že hrnec by měl být naplněný maximálně do dvou třetin jeho objemu. Většina hrnců má uvnitř z těchto důvodů rysku. Pokud ale vaříme potraviny, které zvětší svůj objem, měli bychom hrnec naplnit maximálně do poloviny.

8

Jak dlouho se vaří brambory v tlakovém hrnci

Uvaření brambor v klasickém hrnci nám trvá zhruba 20 minut plus čas, než voda začne vřít. Pokud se rozhodneme uvařit brambory v papiňáku, budeme mít hotovo za 7–10 minut, vždy podle druhu a velikosti brambor. 

9

Jak dlouho se vaří vývar v papiňáku

Maso a kosti si připravíme v troubě klasickým způsobem. Koření, hlavně malé kuličky pepře, je dobré dát do čajového sítka nebo sáčku na koření. Pepř by mohl ucpat ventil a pára by neunikala optimálním způsobem. Kosti v hrnci zalijeme vodou po rysku a přivedeme k varu, ihned ubereme plamen a vaříme asi 60 minut.

10

Na co si dát pozor

Pozor si dejte na potraviny, které zvětšují svůj objem. Patří sem rýže, fazole, hrách, čočka nebo cizrna. Při vaření těchto potravin plňte hrnec jen z poloviny. Opatrně také s kořením nebo bylinkami. Pokud je používáte, měly by být v sáčku na koření, aby neucpaly parní ventil.

Věříme, že díky našemu článku jste se o tomto chytrém vynálezu pana Papina dozvěděli spoustu užitečných informací a že jsme vás přesvědčili o jeho bezpečnosti za předpokladu, že se dodržují daná pravidla.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli