4 nejčastější chyby při přípravě masového vývaru: Neděláte některou z nich také?
Masový vývar je základem polévek i omáček a měla by ho umět každá kuchařka. Není to nic složitého, na druhou stranu ale nestačí dát kosti do hrnce a několik hodin je povařit. Řekneme si, jaké jsou nejčastější chyby při jeho přípravě.
Poctivý vývar nelze uspěchat, čas hraje v tomto případě klíčovou roli a nevyplatí se zkracovat doporučenou dobu varu. Vývar by se měl táhnout pomalu a několik hodin. Jaké jsou další chyby, které nejčastěji děláme?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nejčastější chyby při přípravě masového vývaru
Nenechte se zmýlit, i do masového vývaru patří zelenina. Vaří se v celku ale do hotové polévky se nepoužije, protože je příliš rozvařená a chuťově mdlá.
- Dávat kosti a maso hned do hrnce s vodou je první chyba, kterou se připravíte o silnou masovou chuť vývaru. Lepší je dát kosti napřed zapéct do trouby. Postačí 20 minut při 180–200 °C. Kosti potom neuvolní tolik bílkovin, které nám vývar kalí.
- Aby se voda v hrnci začala rychleji vařit, často zaléváme kosti horkou vodou, což je špatně. Opečené kosti a maso stavíme na plotnu zalité studenou vodou. To má vliv na výslednou chuť vývaru, horká voda maso zatáhne a požadovaná chuť se tak neuvolní.
- Prudký var není žádoucí. Daleko lepší je nechat vývar takzvaně táhnout, tedy nechat jen probublávat a převalovat v hrnci. Jedině tak se uvolní požadované chutě. Pokud bojujete s mdlou chutí vývaru, zde by mohla být příčina.
- Pokud v průběhu vaření nesbíráte z hladiny pěnu, nemůžete čekat, že váš vývar bude čirý. Proto občas nakoukněte pod pokličku a pěnu z hladiny seberte. Jestli chcete opravdu čistý a jiskrný vývar, je třeba nakonec vývar přecedit, vmíchat vaječný bílek, který na sebe naváže zbývající nečistoty, a následně ho odebrat. Vývar znovu přeceďte. Měl by pak být dokonale čistý.
Nalezli jste chybu, která vám bránila k dokonalému výsledku? Pokud ano, tak již víte, čeho se příště vyvarovat a další várka vývaru jistě bude excelentní. A protože opakování je matkou moudrosti, přinášíme na závěr videorecept, podle kterého si můžete uvařit chutný kuřecí vývar.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 16 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 19 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 21 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
6 tipů pro dokonalý hovězí vývar: Uvařte si silný vývar s výraznou barvou
Jak dlouho vařit vývar z morkových kosti? Záleží na tom, v čem je budete vařit
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Komentáře