Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Recept na domácí nakládané okurky se často dědí z generace na generaci, protože to nejlepší je třeba dobře uchovat. Připravujeme je z mladých okurek nakladaček, které správnou přípravou zůstanou krásně křupavé. Přinášíme osvědčené tipy, jak si se zavařováním hravě poradit.

Okurky nakládačky začínají dozrávat v polovině července a právě to je ten správný čas pustit se do zavařování a zužitkovat nadbytek úrody. Celé kouzlo tkví ve sladkokyselém nálevu, který voní kořením jako je hořčičné semeno, divoké koření, česnek a kopr. Nesmí chybět také kořenová zelenina a podle některých receptů listy vinné révy nebo černého rybízu. Aby okurky vydržely bez obav do další sezóny, je třeba je zavařit. Takto připravené okurky využijeme jako přílohu k masu, do tradičního bramborového salátu, na chlebíčky nebo do výborné znojemské omáčky

1

Co je potřeba na zavařování okurek

Zavařujeme mladé okurky nakládačky ve velikosti do 11 cm, které dobře omyjeme (můžeme použít i kartáček). Dále si připravíme čisté sklenice i s víčky a suroviny na zavařování jako je hořčičné semeno, bobkový list, pepř, nové koření, květenství kopru, mrkev, cibuli, křen a vinné listy. Na nálev budeme potřebovat sůl, cukr (nebo umělé sladidlo) a ocet. Sklenice plníme nejdříve kořením, pak zeleninou a nakonec narovnáme okurky. Zalijeme převařeným nálevem a sterilujeme

2

V čem zavařovat okurky

Zde máme hned několik možností. Na zavařování okurek můžeme použít zavařovací hrnec, myčku na nádobí či klasickou troubu. Po menším množství můžeme zavařovat dokonce v mikrovlnné troubě. Pokud danou metodu zkoušíme poprvé, doporučujeme použít nejdříve jen na pár sklenic, ať v případě neúspěchu nepřijde celá práce nazmar. 

3

Jak zavařit okurky hadovky

Věděli jste, že stejně dobře jako okurky nakládačky můžeme zavařit větší okurky hadovky? Okurky nakrájíme na slabší kolečka, přidáme nakrájenou cibuli, osolíme a necháme 2 hodiny stát. Slijeme vodu z okurek a svaříme sladkokyselý nálev. Okurky naplníme do čistých sklenic, zalijeme nálevem, dobře uzavřeme a sterilujeme 20 minut při 70 °C

4

Jak zavařit okurky bez teploměru

Do zavařování okurek se můžeme jednoduše pustit i bez teploměru a zavařovacího hrnce. Dobře poslouží obyčejný hrnec, který naplníme vodou do výšky asi 3-5 cm. Na dno dáme složenou utěrku, na kterou opatrně pokládáme jednotlivé uzavřené sklenice. Hrnec uzavřeme poklicí a za mírného varu 20 minut sterilujeme. Další možností zavařování bez teploměru je myčka na nádobí, mikrovlnná trouba, nebo trouba, do které umístíme plech s vodou do výšky 2 cm. Umístíme do něj sklenice a prohříváme na 170 °C po dobu asi 60 minut

5

Jak se dělá nálev na okurky

Právě dobře dochucený nálev dělá nakládané okurky lahodnými. Do nálevu patří voda, ocet, cukr, koření a zelenina jako je mrkev, cibule, křen a kopr. Někdo používá hotovou směs nakládacího koření zvanou DEKO a přidává sladidlo sacharin, které zajistí křupavost okurek. Pro základní nálev na jednu sklenici se řídíme poměrem koření 1 bobkový list, 3 zrnka černého pepře, 3 zrnka nového koření a několik kuliček hořčičného semínka. Na nálev vše smícháme a necháme po dobu 2–3 minut přejít varem. Naplněné sklenice poté tímto vychladlým nálevem zalijeme a sterilujeme. 

6

Jak zavařit okurky s Dekem

Deko je hotová směs nakládacího koření na okurky, kterou můžeme, ale i nemusíme na zavařování použít. Pro nálev na 10 větších sklenic budeme potřebovat: 2 l vody, 0,5 l octa, 1 balíček DEKA, 150 g cukru krystal a 25 ks tablet sacharinu. Nálev krátce svaříme a necháme vychladnout. Připravíme si čisté sklenice, do kterých vrstvíme zeleninu (mrkev, křen, cibuli), kopr a nakonec očištěné okurky. Vše zalijeme vychladlým nálevem a sterilujeme. 

7

Jak dlouho se vaří nálev na okurky

Nálev stačí svařit krátce po dobu 2–3 minut. Okurky naplněné ve sklenicích zalijeme až vychladlým nálevem. Můžete také vyzkoušet výborný recept bez vařeného nálevu

8

Jak dlouho zavařovat okurky v troubě

Zavařování v troubě je jednoduché a nepotřebujeme k němu ani teploměr. Do trouby umístíme plech s vodou do výšky 2 cm. Položíme do něj naplněné sklenice a prohříváme na 170 °C (horkovzdušná na 150 °C) asi 60 minut. Sklenice následně otočíme dnem vzhůru na asi 10 minut a poté zpět dnem dolů a zakryté utěrkou necháme vychladnout. 

9

Jak poznat správně zavařené okurky

Správné zavaření okurek poznáme tak, že při otočení sklenice neuniká žádná tekutina. V případě, že nálev vytéká, spotřebujeme tyto sklenice co nejdříve. Další možností je po vychladnutí poklepat prstem na víčko, které by mělo vydávat jasný vyšší zvuk, ne dutý a křaplavý. 

10

Kdy jíst naložené okurky

Aby okurky do sebe natáhly kyselost a příjemnou vůni koření, doporučujeme vydržet a ochutnat až za měsíc. Pak budou lahodné a chutnat tím správným způsobem, který od nich očekáváme. Proto počkejte a s ochutnáváním nespěchejte.

Jak připravit nálev na okurky bez vaření

Věděli jste, že můžeme připravit nálev i bez vaření? Stačí pouze do čistých sklenic naskládat okurky, cibuli, kopr a přidat suroviny na nálev jako je cukr, DEKO, ocet a vše zalít studenou vodou. Sklenice uzavřeme a zavaříme. Takto připravené okurky jsou křupavé a lahodné

A jak připravit nálev bez vaření můžete zhlédnout také v našem video-návodu níže. 

Děláte domácí nakládané okurky? Budeme rádi, když se o vaše zkušenosti podělíte s námi do komentářů pod článkem. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky