Desatero rad na téma zpracování rajčat: Jak zachovat chuť i výživové hodnoty
Rajčata jsou oblíbenou zeleninou, kterou pěstujeme na našich zahradách. Jejich sklizeň v těchto dnech vrcholí a tak se mnozí zamýšlíme nad tím, jak je všechna zpracovat. V následujícím článku poradíme, jak s úrodou rajčat naložit.
Rajčata, bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, jsou základním kamenem spousty kuchyní. Existuje mnoho způsobů, jak rajčata zpracovat - od klasických omáček, přes sušení, až po jejich konzervování. V tomto článku se zaměříme na osvědčené metody, které vám umožní zachovat chuť a kvalitu rajčat co nejdéle.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
1
Jak zavařit rajčata
Tradičním způsobem, jak rajčata uchovat na zimu, je jejich zavaření. Rajčata pouze pokrájíme na čtvrtiny a naskládáme je do vysterilizovaných sklenic. Sklenice uzavřeme a zavařujeme na 90 °C po dobu 30 minut. Nepoužíváme žádné přísady ani nálevy.
2
Jak zamrazit rajčata
Tento způsob zpracování rajčat je velmi jednoduchý. Očištěná rajčata nakrájíme na plátky a rozprostřeme na tác nebo plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do mrazáku a až rajčata zmrznou, přendáme je do mrazicího sáčku. Díky tomu se nám jednotlivá kolečka k sobě neslepí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
3
Jak udělat z rajčat pesto
Oloupaná rajčata překrojíme napůl a vložíme do mixéru společně s bazalkou, oloupaným česnekem, olivovým olejem, vlašskými ořechy, solí a pepřem. Kdo má rád, může přidat i parmezán. Tyčovým mixérem směs rozmixujeme do kašovité konzistence.
4
Jak udělat rajčatový protlak
Omytá rajčata nakrájíme na kousky, dáme do nižšího a širokého kastrolu, podlijeme dvěma lžícemi vody a za stálého míchání dusíme, dokud se nerozvaří. Necháme odpařit asi polovinu objemu. Horká rajčata prolisujeme, protlak přisladíme a osolíme, necháme znovu přejít varem a plníme do vysterilizovaných sklenic.
5
Jak usušit rajčata
Způsobů, jak usušit rajčata, je hned několik. Můžeme je sušit venku na sluníčku, v troubě nebo v sušičce. Sušení v sušičce je nejrychlejším i nejspolehlivějším způsobem. Rajčata pokrájená na kolečka sušíme při teplotě 70 °C po dobu 6–8 hodin.
6
Jak naložit sušená rajčata do oleje
Do čistých a vyvařených skleniček naskládáme rajčata, na kolečka pokrájený česnek a snítku tymiánu. Zalijeme olejem tak, aby byl obsah skleničky zcela ponořený. Skleničky uzavřeme a necháme alespoň týden odpočinout. V chladu a temnu potom vydrží několik měsíců.
7
Jak udělat rajský salát
Nadrobno pokrájenou cibuli i rajčata posypeme solí, cukrem a zalijeme octem. Necháme 5 minut odpočinout, rajčata mezitím pustí šťávu. Zalijeme vodou a podle potřeby ještě dochutíme. Kdo má rád, salát si ještě opepří nebo dozdobí nadrobno posekanou petrželkou.
8
Jak vyrobit domácí kečup
Rajčata, cibuli a jablka pokrájíme na kolečka, přidáme ocet, sůl, papriku, hřebíček, nové koření, pepř a přivedeme k varu. Po 90 minutách vaření přidáme cukr a vaříme dalších 15 minut bez pokličky. Poté tyčovým mixérem vše rozmixujeme, přecedíme a naplníme do sklenic.
9
Jak udělat rajčatovou šťávu
Rajčata omyjeme, odstraníme zbytky po stopce a pokrájíme je na menší kusy. Šťouchadlem na brambory je několikrát pomačkáme, aby pustila šťávu. Přivedeme k varu a pozvolna vaříme asi 20 minut. Následně je rozmixujeme tyčovým mixérem, propasírujeme přes cedník a naplníme do sklenic, které zavaříme.
10
Co dělat s nedozrálými rajčaty
Nezralá zelená rajčata, která by venku spálil první mráz, necháme ve větrané bedýnce v teple dozrát. Mezi rajčata položíme banán nebo jablko - uvolňuje se z nich etylen, který podporuje dozrávání plodů. Rajčata také můžeme přikrýt novinami.
Rajčata nabízí mnoho způsobů, jak je zpracovat a přeměnit v lahodná jídla, která obohatí naši kuchyni. Bez ohledu na to, zda dáváte přednost čerstvým, sušeným nebo konzervovaným variantám, základem k úspěchu jsou zdravé a kvalitní suroviny.
Komentáře