Desatero rad na téma rajská omáčka: Uvařme poctivou českou klasiku tak, aby byla dokonalá
Rajská omáčka je pro řadu lidí jedním z nejoblíbenějších jídel. Podívejme se spolu na deset otázek, které nás mohou při její přípravě potrápit. Každý si pak rád ještě přidá pořádnou porci naší rajské omáčky.
Někdo si ji rád dá s knedlíkem, jiný s rýží či těstovinami. Doplnit ji můžeme o maso, plněné papriky, masové koule a karbanátky, nebo jen posypat nastrouhaným sýrem. Jak ale udělat tu pravou poctivou domácí rajskou omáčku? Poradíme vám, co potřebujete vědět, aby se podařila.
- Co patří do rajské omáčky
- Jak se dělá rajská omáčka z rajčat
- Jak udělat masové koule do rajské omáčky
- Jaké je nejlepší maso na rajskou
- Jak zjemnit rajskou omáčku
- Jaké koření se dává do rajské omáčky
- Jak udělat rajskou bez protlaku?
- Jak dlouho se vaří rajská omáčka
- Jak zavařit rajčata na rajskou omáčku
- Jak se zahušťuje rajská omáčka
1
Co patří do rajské omáčky
Tradičním základem rajské omáčky je vývar z hovězího masa, případně ze zeleniny. A co by to bylo za rajskou omáčku bez rajčat. Obvykle používáme rajský protlak, ale použít můžeme i čerstvá rajčata. Aby byla rajská taková, jaká má být, je třeba ji také osolit, osladit a nezapomenout na to správné koření. Nakonec už ji jen zahustíme a podáváme s knedlíkem, rýží či těstovinami, doplněnými o maso, plněné papriky či třeba masové koule.
2
Jak se dělá rajská omáčka z rajčat
Pokud máme k dispozici čerstvá rajčata, pak se můžeme těšit na mnohonásobně lepší chuťový zážitek než při vaření rajské z rajčatového protlaku. Nejprve orestujeme cibuli, na kterou přidáme pokrájená zralá rajčata, koření a zalijeme hovězím vývarem. Poté vše uvaříme do změknutí a následně propasírujeme přes síto či cedník. Omáčku zahustíme, dochutíme cukrem, solí a ještě povaříme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
3
Jak udělat masové koule do rajské omáčky
K rajské omáčce můžeme podávat koule z mletého masa. Použít lze například půl hovězího a půl vepřového masa. Z masa, soli, pepře, případně dalšího oblíbeného koření, vajec a strouhanky připravíme hmotu na koule. Množstvím strouhanky ovlivníme její hustotu tak, aby se s ní dobře pracovalo. Z hmoty tvarujeme koule, které vaříme asi 10 minut v připravované rajské omáčce a poté je vyjmeme. Další variantou je masové koule osmažit na oleji.
4
Jaké je nejlepší maso na rajskou
Pro přípravu rajské omáčky si nejprve uvaříme vývar z masa a zeleniny. Do vody přidáme koření a do vroucí vody i maso. Nejlépe se pro tyto účely hodí hovězí maso. Využijeme žebro, hovězí krk či loupanou plec. Maso uvaříme do změknutí a následně spolu s omáčkou servírujeme.
5
Jak zjemnit rajskou omáčku
Rajskou omáčku můžeme zjemnit přidáním smetany. Smetanu přidáváme ke konci vaření do již přecezené omáčky. Použít můžeme smetanu na vaření, na šlehání či zakysanou smetanu. Po přidání smetany už omáčku jen krátce povaříme a poté odstavíme z plotny.
6
Jaké koření se dává do rajské omáčky
Koření dodává jídlo nezaměnitelnou chuť. K rajské omáčce patří bobkový list, nové koření a kuličky pepře. Méně používané koření do rajské je bazalka, tymián, skořice a hřebíček. Koření vaříme s vývarem, případně v omáčce, a z hotové omáčky je vyjmeme nebo omáčku přecedíme.
7
Jak udělat rajskou bez protlaku?
Namísto rajského protlaku můžeme na přípravu rajské omáčky použít 100% šťávu z rajčat, rajčatové pyré či rajčata z konzervy. Omáčku také lze připravit přímo z čerstvých, případně mražených rajčat. Při použití čerstvých rajčat je třeba rajčata zbavit slupek, případně omáčku později propasírovat.
8
Jak dlouho se vaří rajská omáčka
Pokud na rajskou omáčku vaříme nejprve poctivý vývar, pak je její příprava poměrně dlouhá záležitost. Vývar vaříme několik hodin. Připravený vývar můžeme zamrazit a použít, až se nám bude hodit. Příprava a uvaření samotné omáčky už je poté otázkou přibližně hodiny.
9
Jak zavařit rajčata na rajskou omáčku
Přebytky ze sklizně rajčat můžeme zavařit a poté i mimo sezónu mít rajskou z vlastních rajčat. Rajčata opláchneme a poté nakrájíme na čtvrtky. Namačkáme do sterilizovaných sklenic, uzavřeme a zavařujeme ve velkém hrnci na 90 °C přibližně půl hodiny.
10
Jak se zahušťuje rajská omáčka
Rajská omáčka se zahušťuje klasickou jíškou. Pro přípravu jíšky rozehřejeme na pánvi tuk, na který přidáme hladkou mouku, pár zrnek soli a vše za stálého míchání osmažíme. Horkou jíšku zalijeme chladným vývarem nebo vodou, a dobře promícháme. Poté jíšku vlijeme do omáčky, promícháme a ještě 20 minut povaříme.
Komentáře
9. 8. 2023 23:29
1. 3. 2023 12:54