Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma višně. Jak je zpracovat a využít
Višně jsou zdravé, stejně jako další druhy ovoce. Jejich chuť je výrazná, mírně pikantní, višně se velmi dobře hodí na zpracování do džemů. Připravujeme z nich bublaniny a různé moučníky. Nakládáme je, mrazíme, zavařujeme i sušíme.
- Jak uchovat čerstvé višně?
- Co udělat z višní?
- Jak vypeckovat višně na marmeládu?
- Jak se zbavit červů ve višních? (Jak odčervit višně?)
- Jak naložit višně? Do čeho naložit višně?
- Jak zmrazit višně?
- Co z mražených višní?
- Jak se dělá griotka z višní? Jak se dělá višňový likér?
- Co s přezrálými višněmi?
- Co nepít na višně?
1
Jak uchovat čerstvé višně?
Višně jsou choulostivé ovoce a dlouho nám nevydrží, přesto při správném zacházení jejich trvanlivost alespoň prodloužíme. Především je trháme i se stopkami a neházíme s nimi, ale opatrně je rovnáme do košíku. Doma je rozložíme na plechy, do krabic nebo do bedniček a uložíme do chladna. Pokud jich nemáme velké množství, dáme je do chladničky. Višně, které budeme ihned zpracovávat, můžeme sice sklidit i bez stopek, ale často bývají velmi šťavnaté a proto i v tomto případě bývá výhodnější trhání se stopkami, aby z nich zbytečně šťáva neodtékala. Višně umýváme vždy až těsně před použitím a teprve potom je zbavíme stopek. Pokud víme, že višně nestihneme v nejbližší době spotřebovat, raději je co nejdříve zmrazíme, nebo z nich uvaříme výbornou višňovou marmeládu. Odpeckované pevné višně lze i sušit pomocí domácí elektrické sušičky. Využití je podobné, jako využití rozinek (např. do perníků).
2
Co udělat z višní?
Čerstvé višně mají výrazně pikantní chuť, v závislosti na odrůdě. Po některých se nám až "zkřiví" ústa, jiné jsou lahodné (polovišně) a dáme si s chutí hned další.
- Višně přidáváme v menším množství do jogurtů (k snídani) a pohárů.
- Využijeme je na zdobení kaší a do nákypů.
- Oblíbené využití je zpracování do různých bublanin, koláčů a jiných sladkých dobrot. Záleží na nás, jestli se rozhodneme použít višně celé nebo vypeckované - pro strávníky je určitě příjemnější, když pecičky nemusí vybírat.
- Višně jsou také skvělou a ceněnou surovinou na přípravu džemu, který má výraznější chuť než džem třešňový.
- Tradičně se višně nakládají do alkoholu. Známé jsou z nich připravené "višně v čokoládě".
- Jednoduchý způsob uchování pro pozdější použití je mražení, zvlášť pokud máme dostatek místa v mrazničce.
- Višně se daji i zavařit - tak, jak to dělaly naše babičky. Zavařujeme buď v nálevu nebo ve vlastní šťávě.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
3
Jak vypeckovat višně na marmeládu?
Na odpeckování višní je více metod a postupů, navíc vhodnost jednotlivých metod záleží i na jednotlivých odrůdách:
- Nejběžnější je vzít malý nožík, každou višeň opatrně rozpůlit a pecku odstranit. Tento způsob je zdlouhavý a z plodů vyteče zbytečně mnoho cenné šťávy.
- Můžeme použít některý z jednoduchých vypeckovávačů (na třešně), které se dají koupit. Práce s nimi je rychlá a pořizovací cena nebývá vysoká (cca kolem 200 Kč). Dáváme ale pozor, aby nám některá pecička neproklouzla, odpeckované višně raději ještě zkontrolujeme.
- Pokud višně potřebujeme odpeckovat na vaření džemu, můžeme je nejprve povařit, potom protlačit přes cedník, pecky zůstanou na cedníku. Pak uvaříme džem (dříve se říkalo "marmeládu").
- Další možnost, která se občas používá, je višně položit na prkýnko (nejlépe několik višní naráz) a buď velkým hrncem nebo druhým prkýnkem je zvrchu přimáčknout a lehce zakroužit. Poté pecky jednoduše vybrat. Při tomto způsobu odteče obvykle více šťávy zbytečně a hodí se, pokud nám stačí odpeckovat jen menší množství višní na koláč.
- Někteří nedají dopustit na odpeckování pomocí kancelářské svorky.
- Populárním a rychlým způsobem, jak odpeckovat višně (i třešně), je použití pevné slámky a láhve s úzkým hrdlem. Láhev postavíme hrdlem vzhůru, na její hrdlo položíme višeň (místem, ze kterého rostla stopka, nahoru), slámkou višeň prorazíme - pecka propadne do láhve, višeň odložíme do misky, a pokračujeme s další višní.
4
Jak se zbavit červů ve višních? (Jak odčervit višně?)
Malí červíci, kteří se nacházejí hlavně v pozdních odrůdách, jsou nepříjemní a leckoho odradí od konzumace jinak chutných plodů. Může za ně vrtule třešňová, která klade vajíčka do nedozrálých plodů (třešní i višní), z nich se pak vylíhnout červíci. Výskyt vrtule můžeme omezit lepovými deskami, na které hmyz odchytáváme v době kladení vajíček. Dbáme také na pořádek v okolí třešňových stromů. Zdravé višně mají pěkný povrch plodů - pokud na nich vidíme malou dírku a prohlubeň, nekonzumujeme je. Stejně tak když při trhání plodů zjistíme, že některé jsou z jedné strany měkčí, hned je vyhodíme. Pokud jsme višně sklidili a chystáme se na zavařování, nejjednodušší způsob zbavení se červíků je namočit višně předem do chladné vody, stačí na dvě hodiny, případně i přes noc. Někdy se doporučuje přidat trochu octa, kyseliny citronové nebo soli.
5
Jak naložit višně? Do čeho naložit višně?
Višně s peckami ve sklenici zalijeme alkoholem (vodka, rum) a ponecháme asi tři týdny při pokojové teplotě, pak sklenici uložíme do chladna a necháme ještě asi tři týdny stát, poté podle potřeby odebíráme. Pikantní višně používáme do cukrovinek, především do oblíbených čokoládových bonbonů. Postup je jednoduchý - do tvořítek na led (nebo do plata z bonboniéry) nalijeme trochu čokolády, do každého vložíme jednu naloženou višeň, a doplníme rozpuštěnou čokoládou. Necháme v chladnu ztuhnout. Višně jsou dětmi vnímány jako "něco" pro dospělé - už proto, že se často zpracovávají s alkoholem, navíc jejich chuť dětem není příliš příjemná.
6
Jak zmrazit višně?
Višně co nejdříve po sklizni opláchneme chladnou vodou, necháme je okapat, poté je odstopkujeme a celé narovnáme do pevných mikrotenových sáčků. Co nejdříve je uložíme do mrazničky. Nejlepší je sáčky nedávat na sebe, ale rozložit je, aby mražení probíhalo co nejrychleji. Po kratším zamražení lze ještě sáčky na chvilku vyjmout, višně v nich rychle oddělit od sebe (dokud nedojde k jejich zmražení dohromady) a znovu uložit. Pokud sáčky neplníme příliš, stačí je v mrazničce pěkně rozložit a ke spojení višní by nemělo docházet. S "oddělenými" višněmi bude snazší manipulace a sáčky jsou v mrazničce skladnější. Višně můžeme mrazit i vypeckované, zaberou pak méně místa a dají se použít buď do moučníků nebo k dalšímu zpracování - viz následující otázka.
7
Co z mražených višní?
Odpeckované višně později v průběhu sezony využijeme do směsí na džem (chutná je kombinace třešní a višní) nebo na přípravu pečeného čaje. Hodí se i do různých moučníků, včetně bublanin a nákypů. Také celé mražené višně používáme do bublanin a koláčů. Stejným způsobem lze použít i zavařené višně, které jsou zároveň chuťově výrazným kompotem (ne každému tato chuť vyhovuje).
8
Jak se dělá griotka z višní? Jak se dělá višňový likér?
Omyté a odstopkované višně odpeckujeme a vkládáme je po částech do sklenice. Prosypáváme je cukrem a prokládáme kořením (např. hřebíčky, celá skořice). Zalijeme je vodkou, přidáme červené víno (ohřáté s kořením a cukrem, poté vychlazené), zavíčkujeme a necháme při pokojové teplotě 7–8 týdnů za občasného promíchání nebo protřepání. Pak přecedíme a nalijeme do lahví. Uložíme do chladna. Višně lze konzumovat - viz otázka č. 5, ale puze "po malých dávkách". Likér lze připravit i z jiných druhů ovoce, např. z jahod nebo třešní.
9
Co s přezrálými višněmi?
Vyzrálé tmavé višně jsou vhodné do různých koláčů a bublanin. Také jsou skvělé do pečeného čaje nebo na chutný višňový džem - můžeme k nim přidat ještě další ovoce (např. rybíz, maliny, jahody) nebo je zpracovat samostatně. Pokud jdou špatně odpeckovat, jednoduše je nejprve povaříme s peckami, potom protlačíme přes cedník a pecky zůstanou na cedníku.
10
Co nepít na višně?
Po višních bychom měli být s pitím opatrní, protože stejně jako ostatní peckoviny (např. třešně) s tekutinou kvasí. Nemusíme se zbytečně strachovat, pokud sníme pouze málo višní a vypijeme trochu vody, ale množství bychom neměli přehánět. Vyvarujeme se rozhodně konzumace mléka po višních.
Komentáře