Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rychlé, snadné, levné a chuťově luxusní - tak se dají nazvat dezerty, připravené jen ze dvou surovin. Využijeme je, když nás honí mlsná, ale také pro nečekanou návštěvu, když už nemáme čas jít nakoupit.

Dezerty ze dvou surovin se dají připravit z toho, co máte doma. Nemusíte hledat v kuchařkách a číst dlouhé recepty, abyste připravili zákusek, který nadchne nejen vás, ale i vaše okolí. Poradíme vám pár dobrot, které si můžete sami vyzkoušet.

Jak připravit nepečené dezerty ze dvou surovin

Cukr nebo jeho náhražky a ozdobení zákusku se mezi ingredience nepočítá:

  • Jednoduchý pudinkový krém uvaříme jen z mléka a pudinkového prášku. Dáme-li mléka méně, bude pudink po vyklopení dostatečně tuhý jako dort.
  • Z rozmixovaného ovoce a stejného množství rozpuštěné čokolády vytvoříme krém, který po vychlazení v kulaté formě nahradí čokoládový dortík.
  • Ze smetany a čokolády umícháme čokoládovou ganache, kterou po vychlazení konzumujeme jako hustý krém, čokoládové lanýže nebo ji ušleháme do pěny.
  • Z kondenzovaného mléka a vyšlehané smetany připravíme zmrzlinu nebo nanuky, které můžeme ještě dobarvit kakaem nebo ovocným sirupem.

Pečené dezerty ze dvou surovin

Velkou rodinu nenasytí, ale jako zákusek ke kávě stačí:

  • Banánové sušenky připravíme z rozmačkaného banánu a ovesných vloček. Směs smícháme a klademe na plech hromádky, které upečeme dozlatova.
  • Z rozšlehaných vajíček a přimíchaného tvarohu připravíme koláček, který po upečení a vychladnutí krájíme na řezy.
  • Ze dvou žloutků, které smícháme s rozpuštěnou čokoládou, umícháme spolu s ušlehanými bílky těsto, které upečeme ve formě na dortík.
  • Bezé dobroty z ušlehaných bílků s ořechy (nebo kokosem) vrstvíme do kupiček na pečicí papír a sušíme v troubě.
  • Palačinky, připravené z rozmačkaného banánu a celých vajec, můžeme podávat nejen jako dezert, ale i k snídani nebo k svačině.

Malé dobrůtky k zobání ze dvou surovin

Jde o náhražku bonbónů nebo čokolády, která je zdravější, než ta kupovaná:

  • Z Lučiny a poloviny rozpuštěné čokolády umícháme směs, ze které lžičkou vytvoříme kupičky, které po ztuhnutí máčíme ve zbytku čokolády.
  • Ledovou čokoládu připravíme z kokosového oleje a stejného množství kvalitní čokolády - nalijeme ji do formiček a necháme ztuhnout v lednici.
  • Z džusu nebo ovocné šťávy a želatiny svaříme směs, kterou nalijeme na plech s fólií a po zatuhnutí krájíme na kostičky (můžeme je namočit do čokolády).
  • Ovoce v čokoládě je rychlý, svěží a nejen letní dezert, ale i jedlý dárek. Používáme jahody, ananas, broskve, meruňky a jiné ovoce. 

Zmrzlina ze dvou surovin? Do základních ingrediencí můžete přidat vanilku, kakao, kousky ovoce nebo sirup. Připravte si ji podle našeho videa:

Sladké drobečky

Uvedené dobroty nejsou zdaleka všechny, které lze připravit ze dvou ingrediencí. Základními surovinami je ovoce (hlavně banán nebo jablka), ovesné vločky, kokos, ořechy, tvaroh, kakao a rozpuštěná čokoláda. Pokud sladíme náhražkami cukru nebo používáme zdravou mouku, nemusíme mít ani výčitky svědomí z počtu joulů.

 

Další tipy a triky