Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí kečup: Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty. Který z nich si připravíte na zimu?
Zdroj: Fotografie by Freepik

Kečup je červená omáčka, bez které si mnozí nedokážou představit hranolky nebo párek v rohlíku. Většinou ho známe v jeho základní podobě - sladký, ale můžete se setkat i s pikantní verzí či s přídavkem bylin. Jak ho můžete připravit doma z plodů vaší zahrady, aby neobsahoval žádné chemické přísady, to vám poradíme v dnešním článku.

Kečup je dochucovadlo, které má svůj původ v Asii. Původně sloužil spíše jako omáčka na ryby. Až se následně dostal do Ameriky, kde se stal velmi populární, tak se rozšířil do celého světa, a to už v podobě, v jaké ho známe ještě dnes. Velké oblibě se těší i u nás. Při velké úrodě rajčat si mnohé hospodyně připravují kečup samy doma. Mohou si tak být jisté, že kečup není plný chemických přísad, ale naopak obsahuje vitamíny z čerstvě sklizených rajčat.

Postup přípravy kečupu

Při přípravě domácího kečupu je nejprve nutné shromáždit větší množství zdravých rajčat. Na kečup se nejlépe hodí rajčata velká a masitá, která jsou zralá až přezrálá. Nejčastěji se připravuje kečup sladký, někdy také nazývaný jemný, který pak lze velmi snadno obměnit. Recepty na domácí kečup ve většině případů obsahují ve svém základu kromě rajčat i jablka a cibuli.

  • Na přípravu základního receptu budete potřebovat 2 kg rajčat, 250 g neloupaných jablek, 250 g cibule, 1 lžíci soli ,125 ml octa, 1 lžíci sladké papriky, 0,5 lžíce pálivé papriky (nebo 1 feferonku), 5 hřebíčků, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček celého pepře a 150 g cukru.
  • Rajčata, jablka a cibuli nakrájíme na kolečka a dáme vařit s octem, solí, paprikou, hřebíčky, novým kořením a pepřem. Vaříme 1,5 hodiny. Poté přidáme cukr a vaříme bez pokličky ještě 15 minut. Pokud se nám zdá kečup řídký, vaříme déle, dokud nebudeme spokojeni s jeho konzistencí. Po uvaření všechno rozmixujeme, přecedíme a nalijeme do sklenic.
  • Tip: Vyzkoušet můžete přípravu kečupu v troubě. Zabere vám minimum času a výsledek je i přesto famózní.

Variace kečupu

Pokud nechcete připravit recept pouze v jemné verzi, máte několik způsobů, jak ho obměnit. Jednou variantou je přidání chilli papričky nebo pálivé papriky, díky čemuž se z kečupu vhodného pro děti rázem stane kečup pro milovníky ostrého jídla. Množství papriček si můžete upravit podle vlastní chuti. Další možností je přidání bylinek, které kečup ochutí zase trošku výrazněji a dodají mu nádech italského pokrmu. Nejlépe se k němu hodí bazalka.

Jak kečup uchovat na zimu

Když už se pustíte do domácí výroby kečupu, jistě si připravíte větší množství, které bude potřeba uchovat na zimu tak, aby se kečup nezkazil a vaše práce i snaha nebyla marná. Nejlepší způsob je zavaření. Tak, jako u každého zavařování, je nutné mít čisté sklenice. Nalijeme do nich horký kečup a sterilizujeme na teplotu 80 °C po dobu 30 minut. Takto vám kečup vydrží i déle než rok.

Jakou variantu kečupu si nejraději připravujete doma? Budeme rádi, když se s námi podělíte o své tipy v komentáři pod článkem.

Komentáře

Další tipy a triky