Jak vyrobit domácí sýr z čerstvého mléka a syřidla? Poradíme recept na chutný a levný sýr, jehož výroba je snadná
Rádi byste si doma vyrobili čerstvý sýr? Velmi jednoduchý postup jeho přípravy zvládnete s pomocí syřidla. I přesto musíme být pozorní, abychom neudělali zbytečnou chybu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co potřebujeme na výrobu sýru
- čerstvé mléko - lze ho sehnat na statcích, v některých městech fungují mlékomaty, ale poslouží nám i čerstvé plnotučné mléko z obchodu (červený obal)
- mikrobiální syřidlo - seženeme na e-shopech
- teploměr na měření teploty tekutin
- velký hrnec, jemné síto, misku, lžíci, naběračku, nůž
- koření a sůl
Jak vyrobit sýr pomoc syřidla
Postup není složitý, přesto ho popisujeme podrobně, protože je méně známý.
- Čerstvé mléko připravíme do hrnce a pozvolna zahříváme na teplotu 33 °C. Občas promícháme, aby teplota byla rovnoměrná a výsledky měření nebyly zkreslené. Dávejme pozor - nevadí když se teplota dostane o pár stupňů výše, pak počkáme až mléko opět mírně zchladne, ale pokud by nám vystoupala teplota výrazně výše, nebo by došlo dokonce k varu, už se nám výroba sýru nepodaří, protože v mléce proběhnou nezvratné procesy.
- Při požadované teplotě hrnec odstavíme z horké plotýnky a přidáme do něj syřidlo. Potřebnou dávku si spočítáme podle údajů na syřidle a množství mléka. Tip: Aby se nám se surovinami později lépe pracovalo, doporučujeme mít vrstvu mléka v hrnci maximálně 7 cm. Pokud máme mléka více, pak ho před přidáním syřidla rozlejeme do více nádob.
- Ihned vše v hrnci pečlivě promícháme, ale po přibližně 10 sekundách míchání vařečku vyndáme a odložíme, syřidlo začíná v mléce už pracovat a dalším mícháním bychom vznikající sýr "potrhali". Obsah hrnce necháme přibližně hodinu stát.
- V hrnci už máme sýřeninu, která nám může svou konzistencí připomínat puding. Sýřeninu opatrně v hrnci podélně a příčně nakrájíme. Mezi jednotlivými zakrojeními necháváme přibližně 2 cm mezeru a krájíme až ke dnu nádoby. V hrnci nám takto vznikne mřížka tvořená kostkami sýřeniny o rozměrech 2 x 2 cm. Necháme asi 10 minut stát.
- Připravíme si síto do misky a velmi jemně přendáváme kostky sýřeniny na síto. Kostky rovnáme vedle sebe. Nelekejme se, že budou kostky "jako živé". V hrnci nám zůstala syrovátka a další nám bude následně vytékat ze sýřeniny do síta.
- Sýřeninu a budoucí sýr necháme v chladu vykapávat. Postačí 2 hodiny, ale neuděláme chybu, když necháme syrovátku vykapávat třeba i 12 hodin. Čím více času dopřejeme tomuto procesu, tím hutnější sýr bude. Občas můžeme jemně zakroužit sítem.
Jak sýr ochutit?
Vzniklý sýr nemá výraznou chuť, záleží proto na nás, jak ho dochutíme. Hodí se k němu např. provensálské bylinky, směs italského koření, bazalka, česnek a samozřejmě sůl. Použít můžeme sušené i čerstvé bylinky. Připravit z něj můžeme i pomazánky, použijeme ho tam, kde bychom běžně dali tvaroh, žervé či třeba lučinu.
S čím sýr konzumujeme
Pokud sýr necháme dostatečně vykapat, pak se hodí i k pečení, např. na pizzu a do zapékaných jídel, nezapomeňme ale sýr přinejmenším osolit. Výborně se sýr samozřejmě konzumuje s pečivem. Následující video nám poradí, jak připravit domácí křupavé dalamánky, které nám budou se sýrem jistě chutnat.
Komentáře