Jak připravit domácí zmrzlinu. Osvědčené tipy, rady a vychytávky na přípravu nejoblíbenějších osvěžujících pochoutek
S příchodem teplých dnů automaticky saháme po chlazených nápojích a zmrzlině. Jenže zmrzlina v obchodech často skrývá mnohé náhražky včetně sladidel, barviv, škrobů a ochucovadel. V doma vyrobené zmrzlině si nejlépe ohlídáme její složení i hygienu při výrobě.
Původ zmrzliny sahá až k starověkým Egypťanům a Řekům, také ČÍňanům a Mongolům. Do Itálie recept na ni zřejmě z Číny přivezl Marco Polo. Krémovou zmrzlinu v pravém slova smyslu známe od poloviny 16. století a nejdříve si ji samozřejmě dopřávali jen ve vyšší společnosti. Zmrzlinu tehdy vyráběli kuchaři v nádobě zpola ponořené do kotlíku s ledem a solí a za neustálého mechanického míchání.
Základní zmrzlina
Základní zmrzlinový krém je z mléka nebo smetany, žloutků a cukru a jeho výroba je poněkud zdlouhavá. Našleháme žloutky s cukrem, zalijeme horkou smetanou a mícháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Směs se ale už nesmí vařit, protože by se žloutky srazily. Pak se směs nechá zchladnout a do druhého dne ji uložíme do ledničky k řádnému vychlazení. Potom už jen vlijeme směs do výrobníku zmrzliny a necháme ho pracovat. Tímto postupem vznikne klasická jemná a krémová zmrzlina. Případné ochucení jako vanilku, čokoládu, kakao, kávu, ořechy, ovocný protlak apod. musíme přidat během „vaření“ základního krému.
Rychlá zmrzlina bez zmrzlinovače
Nejrůznějších typů zmrzlinovačů je na trhu mnoho a některé jsou v rozumných cenových relacích. Ale i bez zmrzlinovače vyrobíme chutnou a kvalitní zmrzlinu. Nejrychlejší zmrzlinou je rozmixované mražené ovoce s vychlazenou smetanou a cukrem. U výkonného mixéru je to záležitost minuty nebo dvou.
Jednoduchá zmrzlina
Jednoduchá zmrzlina je např. jogurtová, kdy do zmrzlinovače nalijeme studený jogurt, případně přidáme ochucení a zmrazíme. Podobně funguje i tvaroh nebo vařený zchladlý pudink.
Zmrzlinové nanuky
Jednoduché je také směs na zmrzlinu nalít do tvořítek na nanuky a nechat zmrazit v mrazničce. Takových receptů máme na našem webu poměrně dost od našich šikovných uživatelek. Stačí zalistovat.
Sorbety, granity a tříště
Zmrzliny bez mléčné složky nazýváme sorbet, tříšť nebo granita. Sorbety bývají vesměs ovocné, granita bývá nejčastěji kávová, tříště jsou kromě ovocných i např. mátová. Mají specifický způsob přípravy. Sorbetům se dříve říkalo vodová zmrzlina. Ovocný sirup nebo dřeň se zmrazí ve strojku. Granita je zmažená káva nebo ovocná šťáva a pak rozdrcená. Tříšť se vyrábí z ledu rozmixovaného se sirupem. Mixéry je nutno mít natolik silné, aby dokázaly drtit led.
Zmrzlinové speciality
V našich článcích si můžete přečíst o zmrzlinových specialitách a nechat se jimi inspirovat. Rolovaná zmrzlina je hit poslední doby, podobně i zmrzlinové sendviče nebo smažená zmrzlina. Většinu lze s trochou šikovnosti vyrobit doma.
Zmrzlinové poháry
Zmrzlinovým pohárem potěšíme hlavně děti. Zmrzlinu doplníme ovocem, polevou z čokolády nebo karamelu, šlehačkou či kysanou smetanou, a ozdobíme snítkou bylinek, oplatkou nebo oplatkovou trubičkou.
Ledovou pochoutku není složité vyrobit. Navíc s ní potěšíme nejen děti, i mnozí dospělí domácí zmrzlinu ocení.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vybrat domácí zmrzlinovač a kolik za něj zaplatíte? Důležitý je příkon i kompresor, ale kvalita se vyplatí!
Poradíme, jak snadno vyrobit domácí zmrzlinu bez zmrzlinovače. Stačí několik málo ingrediencí a správný postup
Pochoutka pro pamětníky: Smažená zmrzlina mile překvapí každou návštěvu!
Komentáře