Dort Malakov pro začátečníky: Pochoutka s piškoty, se žloutkovým krémem a jahodami
Malakov, Šarlota nebo Charlotta Malakoff je i přes pochybnosti o původu francouzský dezert. Skládá se ze smetanovo-žloutkového krému v palisádě z dlouhých cukrářských piškotů a je pokrytý čerstvými jahodami.
Dort Malakov, známý také pod názvem Šarlota, je typicky letním moučníkem, a to hlavně proto, že podle originálního receptu do něj patří jahody. Cukrářské piškoty se pro větší stabilitu dortu převazují mašlí. Poradíme vám, jak si moučník připravit.
Jak připravit dort Malakov
Příprava se skládá z několika kroků:
- Připravíme si formu s odnímatelnými boky nebo rovný talíř s otevíracím plastovým ráfkem. Pokud máme jen pevnou formu, vyložíme jí dortovým páskem nebo potravinářskou fólií - na dokonale hladkých bocích dortů nezáleží.
- Krém můžeme připravit podle tradičního receptu - žloutkový krém patissiére se svou chutí k dezertu perfektně hodí. Do dortu však můžeme připravit i smetanový krém se želatinou nebo šlehaný tvaroh s kysankou či vanilkovým pudinkem.
- Do formy naklademe jeden vedle druhého piškoty, vzniklé mezery vyplníme nalámanými kousky. Na piškoty navrstvíme krém, který ve vrstvách proložíme kousky piškotů a na kousky pokrájenými jahodami. Formu s krémem dáme vychladit do lednice.
- Z dezertu odstraníme ráfek a plastové pásky a opatrně ho přemístíme na vhodný podnos. Celý obvod dortu obložíme dlouhými piškoty a převážeme ho stužkou. Povrch moučníku ozdobíme kopečky šlehačky a čerstvými jahodami. Dort podáváme vychlazený.
I bez jahod můžeme připravit skvělý nepečený moučník, použijeme na něj sladké čerstvé ovoce, které máme k dispozici:
Sladké drobečky
Dort Malakov nebo Šarlota je známý spíše pro svůj tvar, který je obložený piškoty s ovocem na povrchu. Nicméně krém uvnitř může být připravený několika způsoby a pokaždé bude skvělý. Také ovoce použijeme podle chuti a dostupnosti. Dort nezkazíme ani použitím dětských piškotů, posypáním praženými plátky mandlí a ozdobením zelenými lístky meduňky.
Komentáře