Jak udělat drožďové knedlíčky do polévky? Kvasnice a česnek jim dají báječnou chuť
Knedlíčky dají polévce punc svátečnosti. Přece jen jejich příprava zabere více času, tak se do nich pouštíme především při svátečních příležitostech. Velkou výhodou je, že se dají připravit dopředu a zmrazit.
Drožďové (nebo také kvasnicové) knedlíčky chutnají báječně. Obvykle je dáváme do polévek, které nezahušťujeme, výborně se hodí do vývarů, můžeme je dát do čiré zeleninové polévky s těstovinami, knedlíčky každou polévku krásně zahustí a také chuťově doladí.
Jak udělat drožďové knedlíčky do polévky
Je to zcela jednoduché, postup zvládnou i začátečníci, jen je potřeba počítat s tím, že tvarování knedlíčků zabere přece jen trochu času.
- Na základní dávku (tj. na čtyři porce) si připravte 100 g droždí, 1 vejce, 1 menší cibuli, 1 stroužek česneku, trochu tuku, 2–3 lžíce strouhanky, petržel nebo majoránku, sůl a pepř.
- Na tuku zpěňte nadrobno nakrájenou cibulku.
- Přidejte rozdrobené droždí a za stálého míchání nechte rozpustit. Plotýnku raději příliš nerozpalujte, ale základ na knedlíčky smažte jen pozvolna.
- Když se droždí krásně rozvoní a začne houstnout, odstavte nádobu z plotýnky a nechte droždí vychladnout. Základ je obdobný, jako když připravujete drožďovou pomazánku.
- Pak přidejte vejce, utřený česnek, sůl, pepř a trochu strouhanky, aby vznikla hmota tak akorát hustá na tvarování knedlíčků.
- Tip 1: Pokud vaříte pro děti, můžete pepř vynechat, knedlíčky budou mít příjemnou chuť i tak.
- Navlhčenýma rukama tvarujte malé kulaté knedlíčky, které zavařte ve vroucí polévce. Stačí cca 5 minut. Všechny knedlíčky vložte do vroucí polévky současně, aby byly také současně hotové.
- Tip 2: Pokud si připravíte knedlíčky rovnou z několika dávek surovin, část můžete zmrazit na příště. Vaření polévky pak bude velmi rychlé. Knedlíčky se mrazí ještě syrové, neuvařené. Po vyjmutí z mrazničky je vložte rovnou do vroucí polévky a povařte.
Podívejte se ještě na kompletní znění receptu na drožďové knedlíčky. Můžete si přečíst i komentáře pod receptem, dozvíte se mimo jiné i to, že některé kuchařky zavařují těstíčko na knedlíčky přes haluškovač. Můžete vyzkoušet také hrubé struhadlo. Nebudete mít sice ve výsledku ten správný tvar "knedlíčků", ale i tak si pochutnáte.
Komentáře