Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Knedlíčky dají polévce punc svátečnosti. Přece jen jejich příprava zabere více času, tak se do nich pouštíme především při svátečních příležitostech. Velkou výhodou je, že se dají připravit dopředu a zmrazit.

Drožďové (nebo také kvasnicové) knedlíčky chutnají báječně. Obvykle je dáváme do polévek, které nezahušťujeme, výborně se hodí do vývarů, můžeme je dát do čiré zeleninové polévky s těstovinami, knedlíčky každou polévku krásně zahustí a také chuťově doladí.

Jak udělat drožďové knedlíčky do polévky

Je to zcela jednoduché, postup zvládnou i začátečníci, jen je potřeba počítat s tím, že tvarování knedlíčků zabere přece jen trochu času.
  1. Na základní dávku (tj. na čtyři porce) si připravte 100 g droždí, 1 vejce, 1 menší cibuli, 1 stroužek česneku, trochu tuku, 2–3 lžíce strouhanky, petržel nebo majoránku, sůl a pepř.
  2. Na tuku zpěňte nadrobno nakrájenou cibulku.
  3. Přidejte rozdrobené droždí a za stálého míchání nechte rozpustit. Plotýnku raději příliš nerozpalujte, ale základ na knedlíčky smažte jen pozvolna.
  4. Když se droždí krásně rozvoní a začne houstnout, odstavte nádobu z plotýnky a nechte droždí vychladnout. Základ je obdobný, jako když připravujete drožďovou pomazánku.
  5. Pak přidejte vejce, utřený česnek, sůl, pepř a trochu strouhanky, aby vznikla hmota tak akorát hustá na tvarování knedlíčků.
  6. Tip 1: Pokud vaříte pro děti, můžete pepř vynechat, knedlíčky budou mít příjemnou chuť i tak.
  7. Navlhčenýma rukama tvarujte malé kulaté knedlíčky, které zavařte ve vroucí polévce. Stačí cca 5 minut. Všechny knedlíčky vložte do vroucí polévky současně, aby byly také současně hotové.
  8. Tip 2: Pokud si připravíte knedlíčky rovnou z několika dávek surovin, část můžete zmrazit na příště. Vaření polévky pak bude velmi rychlé. Knedlíčky se mrazí ještě syrové, neuvařené. Po vyjmutí z mrazničky je vložte rovnou do vroucí polévky a povařte.

Podívejte se ještě na kompletní znění receptu na drožďové knedlíčky. Můžete si přečíst i komentáře pod receptem, dozvíte se mimo jiné i to, že některé kuchařky zavařují těstíčko na knedlíčky přes haluškovač. Můžete vyzkoušet také hrubé struhadlo. Nebudete mít sice ve výsledku ten správný tvar "knedlíčků", ale i tak si pochutnáte.

Komentáře

Další tipy a triky