Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dršťky mají své příznivce, ale i odpůrce. Poradíme vám, jak je připravit a vykouzlit z této suroviny opravdovou lahůdku
Zdroj: Toprecepty

Rozhodně se jich nemusíme bát. Řeč je o tzv. dršťkách, které se běžně v restauracích připravují a mezi labužníky jsou často vyhledávané. Přinášíme vám několik tipů, jak je připravit a velmi si na nich pochutnat.

Dršťky jsou nakrájené hovězí předžaludky (existují však i vepřové), které snadno koupíme v obchodě s potravinami či v řeznictví. Obsahují málo tuků a jsou dobře stravitelné. Nejčastěji se z nich připravuje dršťková polévka, jejíž vůně se často line z restaurací, ale i menších občerstvení. 

Čištění a příprava

  • Ve většině obchodů již zakoupíme vyprané dršťky. Pokud se vám však zdá, že potřebují ještě péči, nejrychleji je vyčistíte proplachem ve studené vodě a následných krátkým povařením ve vodě s octem nebo citronovou šťávou. Zabráníme tak i možnému zápachu. 
  • Pokud jsme zakoupili předvařené dršťky, ušetříme si čas, protože tepelná úprava zabere přibližně 20-30 minut.
  • V případě, že máme nepředvařené, řádně je očistíme a vaříme 2x30 minut, kdy vždy vodu slijeme a nalijeme novou. Po třetí nalijeme čistou vodu a vaříme další 2-3 hodiny. 

Jak dršťky připravit

Dršťky jsou velmi variabilní a my vám přinášíme několik tipů, jak je připravit. 

  1. Dršťky v kořeněném těstíčku - Netradiční úprava drštěk, které obalíme v těstíčku z vína a směsi koření. Následně je smažíme na oleji dozlatova. Dršťky jsou křupavé a ochucené těstíčkem. Velká delikatesa. 
  2. Dršťky na smetaně - Tímto receptem vykouzlíme lahodný oběd. Pokud použijeme předvařené dršťky, bude i vaření rychlou záležitostí. Smetanová omáčka, divoké koření a knedlík, přesně to se k dršťkám hodí. 
  3. Dršťky s růžičkovou kapustou - Připravujeme v pomalém hrnci, všechny suroviny se tak krásně prolnou. Ovoníme rozmarýnem, zjemníme smetanou a podáváme například s opékaným bramborem. 
Všechny oblíbené recepty na dršťky, najdete v našem receptáři. V závěru nemůžeme zapomenout na tradiční a skvělou dršťkovou polévku, kterou snadno připravíte podle našeho videoreceptu
 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky