Dršťky mají své příznivce, ale i odpůrce. Poradíme vám, jak je připravit a vykouzlit z této suroviny opravdovou lahůdku
Rozhodně se jich nemusíme bát. Řeč je o tzv. dršťkách, které se běžně v restauracích připravují a mezi labužníky jsou často vyhledávané. Přinášíme vám několik tipů, jak je připravit a velmi si na nich pochutnat.
Dršťky jsou nakrájené hovězí předžaludky (existují však i vepřové), které snadno koupíme v obchodě s potravinami či v řeznictví. Obsahují málo tuků a jsou dobře stravitelné. Nejčastěji se z nich připravuje dršťková polévka, jejíž vůně se často line z restaurací, ale i menších občerstvení.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čištění a příprava
- Ve většině obchodů již zakoupíme vyprané dršťky. Pokud se vám však zdá, že potřebují ještě péči, nejrychleji je vyčistíte proplachem ve studené vodě a následných krátkým povařením ve vodě s octem nebo citronovou šťávou. Zabráníme tak i možnému zápachu.
- Pokud jsme zakoupili předvařené dršťky, ušetříme si čas, protože tepelná úprava zabere přibližně 20-30 minut.
- V případě, že máme nepředvařené, řádně je očistíme a vaříme 2x30 minut, kdy vždy vodu slijeme a nalijeme novou. Po třetí nalijeme čistou vodu a vaříme další 2-3 hodiny.
Jak dršťky připravit
Dršťky jsou velmi variabilní a my vám přinášíme několik tipů, jak je připravit.
- Dršťky v kořeněném těstíčku - Netradiční úprava drštěk, které obalíme v těstíčku z vína a směsi koření. Následně je smažíme na oleji dozlatova. Dršťky jsou křupavé a ochucené těstíčkem. Velká delikatesa.
- Dršťky na smetaně - Tímto receptem vykouzlíme lahodný oběd. Pokud použijeme předvařené dršťky, bude i vaření rychlou záležitostí. Smetanová omáčka, divoké koření a knedlík, přesně to se k dršťkám hodí.
- Dršťky s růžičkovou kapustou - Připravujeme v pomalém hrnci, všechny suroviny se tak krásně prolnou. Ovoníme rozmarýnem, zjemníme smetanou a podáváme například s opékaným bramborem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Pikantní dršťková polévka: Díky chilli papričce krásně zahřeje a dostatek česneku jí dá ten správný hospodský říz
Jak na zadělávané dršťky: Se smetanovou omáčkou, slaninou a divokým kořením jsou vynikajícím a levným jídlem
Jak se dělí hovězí maso? Které části jsou šťavnaté a libové
Komentáře