Flambování je opalování pokrmů pomocí alkoholu: Víte, že flambovat můžete i doma?
Flambování pokrmů je efektní opalování jejich povrchu pomocí alkoholu - ten vyhoří a samotný alkohol se odpaří spolu s částí tuku. Na povrchu jídla se vytvoří tenká karamelizovaná vrstva.
Flambování s oranžovým nebo modrým plamenem a vůní připravovaného pokrmu je už na pohled efektní, ne-li luxusní záležitostí. Nicméně flambovat si při dodržení bezpečnostních podmínek můžete zkusit i doma. Víte, jak na to?
Mohlo by vás zajímat
Jaké potraviny se hodí pro flambování
Všechny suroviny musí před flambováním projít tepelnou úpravou:
- Používáme destiláty nebo aromatizované likéry, které mají minimálně 35 % alkoholu - vodka, slivovice, koňak, brandy, rum.
- Flambujeme maso, ryby, mořské plody, zeleninu, ovoce, ale i hotové dezerty (palačinky, zákusky, dorty, pudinky).
Alkohol ohřejeme v malé nádobce (pozor, nesmí se začít vařit, aby nevyprchal). Teplý alkohol nalijeme stejnoměrně na pokrm, pánví nebo talířem zakroužíme a zapálíme okraj alkoholu - spíše jeho výpary. Počkáme, až alkohol vyhoří a plamen zhasne. Jídlo hned servírujeme.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
Flameri je francouzský dezert, podobný naší krupicové kaši: Jinou shodu ale nehledejte
Komentáře