Na francouzské brambory je mnoho receptů a každá rodina si je připravuje po svém. Základem jsou zapečené brambory v troubě, ale dále se už naše recepty liší. Výsledkem jsou rozdílné varianty chutného pokrmu, který stejně nazýváme.
Oblíbené zapékání v troubě
Při zapékání v troubě, oblíbené přípravě pokrmů, využijeme často jídla, která nám zbyla z předešlého dne nebo si je dopředu s tímto záměrem připravíme. Oblíbeným základem jsou nejen těstoviny, ale i brambory. Přestože se někdy jedná o využití "zbytků", výsledek je velmi chutný.
Na výběr máme mnoho receptů- některé recepty počítají se syrovými bramborami, jiné s uvařenými. Vaječnou zálivkou brambory zalijemebuď ještě před vložením do trouby, nebo až v průběhu pečení. Zužitkujeme uzeninu, zeleninu, strouhané sýry, uvařená vajíčka i houby.
Nejprve si připravíme suroviny k zapékání. Nejdůležitější jsou brambory. Pokud použijeme syrové brambory, zapékání bude delší. Oblíbené a rychlé jsou recepty s předem uvařenými bramborami - uvaříme je ve slupce nebo zužitkujeme zbytek z předchozího dne.
Často se přidává uzenina(salám, šunka, uzené), někdy i maso, které nám zůstalo z předešlého dne- prostě to, co máme k dispozici a co máme rádi. Je-li třeba, tak maso před přidáním tepelně upravíme - uvaříme nebo osmahneme na cibulce, a potom nakrájíme nadrobno.
Především se hodí cibule, ale využijeme i další zeleninu - např. květák, brokolici, špenát, pórek, hrášek, mrkev, malá rajčátka nebo kapii. Tužší zeleninu (květák) předem krátce povaříme, nejlépe v páře. Jemnější zeleninu stačí spařit, někdy ale ani to není nutné.
Připravené suroviny narovnáme ve vrstvách do pekáčku (vymazaného a vysypaného strouhankou nebo vyloženého pečícím papírem). První a poslední vrstvu tvoří brambory. Vrstvy osolíme a okořeníme (pepř, česnek). Pekáček vložíme do předehřáté trouby a dáme péct.
Obvykle až po kratším zapečení vše zalijeme mlékem a smetanou (s trochou soli), v nichž jsme rozmíchali vejce. Poté pokrm dopečeme dozlatova. Kdo chce, může povrch v průběhu pečení ještě posypat strouhaným sýrem, případně sýr přidávat už mezi jednotlivé vrstvy.
Povrch hotového pokrmu by měl být po zapečení zbarvený do zlatova, s křupavou kůrčičkou. Ta by však neměla být tvrdá, ani vysušená. Brambory výborně chutnají s kyselou okurkou. Inspiraci, jaká další oblíbená jídla z brambor můžeme připravit, najdeme v dalším článku.
Francúzske zemiaky z Francúzska (Pomme de terre savoyarde) neobsahujú žiadne mäso.
V Čechách tak ako aj na Slovensku prevláda mienka, že Francúzi recept na Francúzske zemiaky nepoznajú podobne ako Španieli na Španielske vtáčky.
Viete si predstaviť ako by asi naši predkovia vyslovovali francúzsky názov na toto jedlo?
Jednoducho ho premenovali na Francúzske zemiaky.
Podobne to je aj so Španielskymi vtáčkami (Niños envueltos alebo Rollitos de carne rellenos).
Komentáře
17. 9. 2023 01:50
17. 9. 2023 01:48
21. 1. 2023 13:33
V Čechách tak ako aj na Slovensku prevláda mienka, že Francúzi recept na Francúzske zemiaky nepoznajú podobne ako Španieli na Španielske vtáčky.
Viete si predstaviť ako by asi naši predkovia vyslovovali francúzsky názov na toto jedlo?
Jednoducho ho premenovali na Francúzske zemiaky.
Podobne to je aj so Španielskymi vtáčkami (Niños envueltos alebo Rollitos de carne rellenos).
25. 11. 2022 00:22