Granátové jablko, ovoce lásky: Jak na jeho vyloupání a nejrůznější využití v kuchyni
Granátové jablko je odedávna spojováno s krásou, mládím, zdravím, ale především s láskou a plodností. Je opravdu velmi zdravé, plné vitamínů i minerálů. Vždy vybírejte pevný, lesklý, nepoškozený a neplesnivý plod.
Pokud vybíráte granátové jablko, musí být pevné a bez zjevného poškození. Mírné vrásnění na slupce nevadí, značí jeho zralost. Nesmí však být zcela seschlé. Uchovávat plody lze na suchém, chladném a temném místě nebo v lednici.
Mohlo by vás zajímat
Jak vyloupat zrníčka z granátového jablka
Z granátového jablka je jedlá pouze vnitřní část – zrníčka obalená dužinou. Je nutné odstranit nejen vnější slupku, ale také tu vnitřní, světlou. Je totiž hořká. Jednou z mnoha metod vyloupání je granátové jablko rozpůlit a zrníčka vyklepat nebo vyjmout za pomocí lžíce.
Využití granátových jablek v kuchyni
Možností použití je více. Máme pro vás malou inspiraci:
- Nejčastěji se konzumují čerstvá, kdy chutně doplní dezerty, smoothie, džemy, zmrzliny, ale také zeleninové a ovocné saláty svou sladkokyselou chutí.
- Připravit z nich však můžete i sirupy, limonády, nealkoholické i alkoholické nápoje. Přidat čerstvou dužinu lze i do horkých nápojů nebo čajů.
- Nejznámějším sirupem z granátových jablek je grenadina. Používá se k přípravě limonád i nejrůznějších koktejlů, ať už nealkoholických nebo alkoholických.
- V teplé kuchyni se pak dužina tohoto ovoce přidává k masu. Vynikající je k masu grilovanému, ale také ke zvěřině i nejrůznějším rybám.
Jakým způsobem využíváte granátová jablka v kuchyni vy? Podělte se s námi o vaše tipy v komentářích, budeme se těšit. Pokud hledáte lehký pokrm, zkuste si připravit barevný detoxikační salát.
Komentáře