Houby jsou oblíbenou surovinou našeho jídelníčku. Připravujeme z nich výborné polévky a skvělé omáčky, hodí se do zapékaných pokrmů, pomazánek, karbanátků a salátů. Můžeme je na různé způsoby vařit, smažit a dusit, ale stejně mezi všemi těmi dobrotami je tradiční smaženice nepřekonatelná.
I když ji můžeme ještě vylepšit a doplnit např. sýry, smetanou nebo některou zeleninou, tak její chuť podle základního receptu je sama o sobě výborná. Připravuje se z lesních hub a úplně nejlepší je z těch čerstvých, právě přinesených z lesa. Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Vhodné jsou pouze kvalitní a zdravé houby, které bezpečně poznáme. Nesmí být zapařené, červivé nebo plesnivé.
Ideální je smíchat co nejvíce druhů hub - jejich kombinace dá smaženici výbornou vůni a chuť. Nejčastěji používáme směs hřibovitých hub (praváky, suchohřiby, babky), vhodná jsou i kuřátka. Základ smaženice připravíme z nadrobno nakrájené cibule, kterou osmažíme na rozpáleném tuku. Záleží na vás, jestli použijete máslo, které dá smaženici jemnou chuť, sádlo nebo olej. Hned na začátku houby dochutíme kmínem (celým nebo mletým), ale sůl přidáváme až na závěr, aby houby nepouštěly zbytečně mnoho šťávy.
Houby dusíme pod pokličkou, občas je zamícháme, ale zbytečně je nepodléváme. Po změknutí houby odkryjeme, aby se odpařila přebytečná voda. Pak je zalijeme rozšlehanými vajíčky. Pokud máte hub málo a chcete smaženici nastavit, můžete před přidáním vajec vmíchat trochu krupice. Teprve na závěr smaženici posolíme a opepříme, poté ještě chvíli mícháme a pak odstavíme. Vejce dojdou ještě po odstavení.
Základní recept na smaženici se dá různě obměnit, záleží na naší chuti, fantazii a možnostech. Když nemáte čerstvé lesní houby, postačí ty kupované (žampion, hlíva) nebo mražené či sušené, které se ale musí předem namočit. Místo cibule výborně chutná pórek, přidat lze kapie, česnek, kapustu nebo květák. Kdo chce, pokrm ještě vylepší sýry nebo uzeninou, výsledná chuť se ale od klasické smaženice liší.
Komentáře