Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbový salát je rychlou a výbornou večeří. Využijeme i malé množství tvrdých lesních hub
Zdroj: Pixabay - congerdesign

Závěr léta a podzim se nese ve znamení hub. Les je plný houbařů, kteří doufají, že najdou co nejvíce hřibů. Ty si mohou připravit nejen k okamžité spotřebě, ale také zavařit, zamrazit a nasušit na zimu, kdy žádné známé houby nerostou.

Jdeme z procházky a neseme si domů pár hříbků, které chceme zpracovat a už nevíme, jak. Jídel s houbami jsme docela přesyceni - kulajdou, smaženicí, gulášem, vepřovým na houbách i houbovými řízky. Můžeme ale zkusit pro změnu houbový salát.

Jaké houby použijeme na salát 

Salát připravujeme jen z tvrdých hub:

  • Sbíráme pouze houby, které známe nebo je zná ten, kdo je s námi v lese.
  • Volíme tvrdé houby jako smrže, hlívu ústřičnou, hřiby, modráky, křemenáče, májovky, václavky, lišky, ryzce pravé nebo holubinky. 
  • Kozáky, babky, žampióny, klouzky nebo bedly na salát nepoužíváme, jsou to měkké houby nebo takové, které se svou konzistencí nehodí do salátu.

Houby pečlivě očistíme a pokrájíme na stejně velké kousky, plátky nebo kostičky. Vaříme je po dobu 20–30 minut v mírně osolené vodě; poté je scedíme a necháme okapat.

Jak připravit houbový salát

Příprava majonézy není složitá, ale pokud pospícháte, můžete koupit hotovou:

  • V misce na salát smícháme majonézu s troškou hořčice, přidáme pepř a sójovou omáčku. Sójovka dodá houbám oříškovou chuť, ale pokud ji nemáte rádi, můžete ji vynechat. Osolíme až po ochutnání.
  • Uvařené houby nasypeme do misky s majonézou a vše promícháme
  • Salát necháme odležet v lednici a podáváme vychlazený s pečivem. V chladu ve sklenici vydrží i několik dnů.

Houby nestojí ani korunu a ještě se při jejich hledání hezky projdeme. Milovníci hub zpracují houby třeba do polévek, z nichž nejznámější je kulajda, na kterou vám přinášíme video-recept:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky