Houbový salát je rychlou a výbornou večeří. Využijeme i malé množství tvrdých lesních hub
Závěr léta a podzim se nese ve znamení hub. Les je plný houbařů, kteří doufají, že najdou co nejvíce hřibů. Ty si mohou připravit nejen k okamžité spotřebě, ale také zavařit, zamrazit a nasušit na zimu, kdy žádné známé houby nerostou.
Jdeme z procházky a neseme si domů pár hříbků, které chceme zpracovat a už nevíme, jak. Jídel s houbami jsme docela přesyceni - kulajdou, smaženicí, gulášem, vepřovým na houbách i houbovými řízky. Můžeme ale zkusit pro změnu houbový salát.
Mohlo by vás zajímat
Jaké houby použijeme na salát
Salát připravujeme jen z tvrdých hub:
- Sbíráme pouze houby, které známe nebo je zná ten, kdo je s námi v lese.
- Volíme tvrdé houby jako smrže, hlívu ústřičnou, hřiby, modráky, křemenáče, májovky, václavky, lišky, ryzce pravé nebo holubinky.
- Kozáky, babky, žampióny, klouzky nebo bedly na salát nepoužíváme, jsou to měkké houby nebo takové, které se svou konzistencí nehodí do salátu.
Houby pečlivě očistíme a pokrájíme na stejně velké kousky, plátky nebo kostičky. Vaříme je po dobu 20–30 minut v mírně osolené vodě; poté je scedíme a necháme okapat.
Jak připravit houbový salát
Příprava majonézy není složitá, ale pokud pospícháte, můžete koupit hotovou:
- V misce na salát smícháme majonézu s troškou hořčice, přidáme pepř a sójovou omáčku. Sójovka dodá houbám oříškovou chuť, ale pokud ji nemáte rádi, můžete ji vynechat. Osolíme až po ochutnání.
- Uvařené houby nasypeme do misky s majonézou a vše promícháme.
- Salát necháme odležet v lednici a podáváme vychlazený s pečivem. V chladu ve sklenici vydrží i několik dnů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Houby nestojí ani korunu a ještě se při jejich hledání hezky projdeme. Milovníci hub zpracují houby třeba do polévek, z nichž nejznámější je kulajda, na kterou vám přinášíme video-recept:
Komentáře