Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houby sterilované v tuku si zachovají svou přírodní vůni i chuť. Poradíme, jak je bezpečně v tuku sterilovat
Zdroj: Pixabay

Při sterilování v tuku si houby ponechají přírodní chuť. Nejvhodnějším tukem je sádlo nebo máslo. Díky správnému postupu si houby zachovají přirozenou vůni a chuť, zároveň bude jejich sterilace bezpečná.

Pro úspěšné houbaře vyvstává po návštěvě lesa otázka, jak si poradit s úlovkem. Houby rychle podléhají zkáze, proto se do jejich zpracování musíme pustit co nejdříve. Zaváření v tuku je jednou z oblíbených možností.

Jak zavařit houby v tuku

Na 1/2 kg hub potřebujeme 100 g tuku. Omyté pokrájené houby osolíme a v tuku dusíme do vydušení většiny vody, kterou osolením pustí. Zatepla lijeme do připravených sklenic i se šťávou (tukem). Případně ještě rozehřátým tukem zalijeme.

Jak provést opakovanou sterilaci

Uzavřené sklenice sterilujeme opakovanou sterilací 40 minut při varu vodní lázně, pak 24 hodin necháme v teplé místnosti a druhý den opakujeme stejnou teplotu i dobu. Takto zavařené sklenice neskladujeme déle než 6 měsíců, aby tuk nežlukl. Při přípravě pokrmů již nepřidáváme tuk, stačí ten v houbách.

Jak uvařit jednoduchý houbový guláš

A jaké jsou další možnosti konzervace hub?

Konzervování hub v tuku je jednou z více možností. Vyzkoušet můžeme i další osvědčené postupy:

  1. Konzervaci hub v soli popisuje další článek.
  2. Jak sušit houby jsme též psali v jiném článku. 
  3. Oblíbenou možností je sterilovat houby v kyselém nebo sladkokyselém nálevu.
  4. Zavařit houby ve vlastní šťávě je další možností.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky