Houby sterilované v tuku si zachovají svou přírodní vůni i chuť. Poradíme, jak je bezpečně v tuku sterilovat
Při sterilování v tuku si houby ponechají přírodní chuť. Nejvhodnějším tukem je sádlo nebo máslo. Díky správnému postupu si houby zachovají přirozenou vůni a chuť, zároveň bude jejich sterilace bezpečná.
Pro úspěšné houbaře vyvstává po návštěvě lesa otázka, jak si poradit s úlovkem. Houby rychle podléhají zkáze, proto se do jejich zpracování musíme pustit co nejdříve. Zaváření v tuku je jednou z oblíbených možností.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zavařit houby v tuku
Na 1/2 kg hub potřebujeme 100 g tuku. Omyté pokrájené houby osolíme a v tuku dusíme do vydušení většiny vody, kterou osolením pustí. Zatepla lijeme do připravených sklenic i se šťávou (tukem). Případně ještě rozehřátým tukem zalijeme.
Jak provést opakovanou sterilaci
Uzavřené sklenice sterilujeme opakovanou sterilací 40 minut při varu vodní lázně, pak 24 hodin necháme v teplé místnosti a druhý den opakujeme stejnou teplotu i dobu. Takto zavařené sklenice neskladujeme déle než 6 měsíců, aby tuk nežlukl. Při přípravě pokrmů již nepřidáváme tuk, stačí ten v houbách.
Jak uvařit jednoduchý houbový guláš
A jaké jsou další možnosti konzervace hub?
Konzervování hub v tuku je jednou z více možností. Vyzkoušet můžeme i další osvědčené postupy:
- Konzervaci hub v soli popisuje další článek.
- Jak sušit houby jsme též psali v jiném článku.
- Oblíbenou možností je sterilovat houby v kyselém nebo sladkokyselém nálevu.
- Zavařit houby ve vlastní šťávě je další možností.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Komentáře