Hřib hnědý, zvaný suchohřib, je v kuchyni naprosto univerzální a velmi oblíbená houba
Hřib hnědý je houbaři nejvíce hledaný hřib. Můžeme ho najít v období od července do října, ale největší hojnost výskytu bývá v srpnu a září. Najdeme ho převážně v borových a smrkových lesích, kde roste mezi mechem, spadaným dřevem a jehličím nebo i na smrkových šiškách.
Hřib hnědý pozná každý i méně znalý houbař. Má krásně masitý klobouk tmavě kaštanové až čokoládové barvy. Tento hříbek je málokdy červavý, ale pokud se tak stane, zřídka to bývá klobouk. Nad tímto krásným hříbkem nejedno houbařovo srdce poskočí radostí.
Mohlo by vás zajímat
Na hříbkové vlně
Suchohřib vyniká svou chutí a vůní. Máme hodně možností, jak tyto houby zpracovat. Pojďme se podívat, co lze z hříbků hnědých připravit nebo jak je uschovat:
- Smaženice je první a rychlé jídlo, na které se každý houbař těší. A z hříbků je smaženice naprosto delikátní záležitostí.
- Polévky jsou další možností, kde můžeme nechat vyniknout skvělou chuť hříbků. Máme jich na výběr hned několik. Mezi nejžádanější patří bramboračka nebo kulajda.
- Oblíbeným pokrmem z hub jsou omáčky. Někdo má rád klasickou tmavou houbovou omáčku a jiný zase dává přednost bílé smetanové.
- Houbová paštika je trochu netradiční, leč skvělá krmě pro ty, co nemají rádi játra. Proč tedy nezkusit něco nového.
- Houbový řízek z větších klobouků nebo karbanátek je další výtečná a chutná možnost na zpracování našeho úlovku.
- Naložené mladé hříbky v octě, ve víně, v olivovém oleji nebo třeba v sádle, jsou možnosti nejen pro uskladnění na zimu, ale jsou to i tipy na vhodný dárek pro naše milé.
- Hříbky můžeme usušit a uschovat pro pozdější použití, případně podusit a zamrazit. Na Vánoce pak oceníme naši zásobu při přípravě oblíbeného kuby.
Sami vidíte, že zde se fantazii meze opravdu nekladou. Máme spoustu možností, jak připravit tento famózní hříbek. Zkuste čerstvý zdravý hřib nakrájet na velmi tenké plátky a ochutnat je syrové. Budete překvapeni, jak dobře chutnají. A pro inspiraci vám nabízíme jeden z mnoha našich videoreceptů.
Dejte vědět do komentářů, jaké je vaše oblíbené jídlo z hříbků. Budeme se těšit na inspiraci od vás.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Encyklopedie hub: Zásobte se v lese na zimu. Nasbírejte si tyto houby a my vám poradíme, kam s nimi v kuchyni
Komentáře