Hruškové i jablečné koláče se připravují stejně. Rozdíly mezi nimi jsou minimální
Hrušky mohou v koláčích plně nahradit jablka - některé jsou medově sladké, jiné mají trpce nasládlou dužinu. Vždy jsou však voňavé, až se nám sbíhají sliny. V koláčích jsou stejně chutné jako jablka, někdy i chutnější.
Hrušky spolu s jablky vévodí podzimu, i když jsou právě hrušky často opomíjené. V koláčích jsou výborné a krásně voní, ale nejsou chuťově tak výrazné jako jablka. Je tedy vhodné je doplnit něčím, co jejich chuť pozdvihne o několik stupínků výše.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké těsto na hruškový koláč
Hrušky jsou stejně jako jablka naprosto univerzálním ovocem a chutnají skvěle s jakýmkoliv těstem. Jediné, co musíme sledovat, je jejich nadměrná šťavnatost:
- Listové těsto je jako stvořené pro přípravu štrúdlu, kapsiček a koláčků.
- Piškotové těsto využijeme při přípravě bublaniny, dortů a hruškových řezů.
- Kynuté těsto se hodí na velké koláče na plech, ale i na záviny a šátečky.
- Třené těsto, z kterého se připravují bábovky, je výborné i na hruškové řezy.
- Křehké těsto využijeme do kulatých koláčů pod méně šťavnaté hrušky.
- Tvarohové těsto s hruškami a máslovou drobenkou jsou výbornou kombinací.
Jak připravit hrušky do koláče
Hrušky musíme oloupat a odkrojit jádřince. Při čištění hrušek je vkládáme do vody s citrónovou šťávou, která zabrání jejich hnědnutí. Těsně před vložením hrušek na těsto je z vody vyjmeme, osušíme a pokrájíme na potřebné tvary - plátky, kostky, čtvrtky, případně je nastrouháme. Z přezrálého ovoce můžeme připravit hrušková povidla - v zimě je použijeme místo čerstvých hrušek na koláče, záviny či šátečky.
Čím dochutit hrušky na koláči
Hrušky mají podle druhu a zralosti rozdílnou chuť:
- Chuť hrušek zvýrazníme kořením jako je skořice, badyán, kardamom, zázvor nebo mletý hřebíček.
- Dochutíme je vanilkou, citrónovou kůrou, kandovaným ovocem, karamelem, likérem nebo rumem, ale můžeme je také povařit ve víně s cukrem.
- Šťavnaté hrušky mícháme s mletými piškoty, nastrouhaným perníkem, ořechy nebo mákem, aby se těsto při pečení nerozmočilo.
- Máslová drobenka část tekutiny z hrušek vstřebá a ještě moučníku dodá sladkou chuť a křehkou konzistenci.
Jak na hruškový koláč z litého těsta
Francouzský hruškový koláč je moučník z litého těsta pokladený hruškami, které posypeme cukrem a skořicí. Po upečení přelijeme koláč směsí rozpuštěného másla, cukru, medu a vajec a ještě chvíli zapečeme. Celý postup je zachycen v našem videu:
Sladké drobečky
V poslední době je velice oblíbený crumble s ovocem nebo obrácený hruškový koláč - zkusíme použít nejen voňavé hrušky, ale i jablka nebo míchané ovoce. Nepečené koláče jsou pak kombinací rozdrobených sušenek, tvarohové nebo smetanové směsi se želatinou a sladkých kořeněných hrušek.
Komentáře