Hruškový crumble je lahodný koláč z drobenky a ovoce. Upečte si ho s námi
Crumble je báječný "vynález". Je tak jednoduchý, že ho zvládne každý. Nemusíte dělat žádné těsto a po upečení vás čeká na dně šťavnaté ovoce, navrchu křupavá drobenka. Aby chutnal, pomohou naše rady a tipy.
V tomto koláči je velmi důležité ovoce a jeho ochucení stejně jako drobenka. Hrušky můžete použít čerstvé i okapané z kompotu. Drobenku můžete ozvláštnit změnou mouky nebo použitím nejrůznějšího koření. Přečtěte si naše tipy k přípravě.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat hruškový crumble
Potřebujete jednu větší zapékací misku nebo 2 malé pro každou porci zvlášť. V jednoporcových miskách (kokotkách) vypadá moučník zvlášť neodolatelně.
- Na 2 porce stačí 1 lžíce tuku, 2 lžíce cukru, 2 lžíce mouky a 2 hrušky nebo malá sklenička hrušek zavařených.
- Připravte drobenku smícháním tuku, mouky a cukru. Správně má být máslo, ale můžete použít i olej nebo tuk na pečení s chutí másla.
- Ovoce nakrájejte na kousky, kompot nechte okapat. Čerstvé hrušky pokapejte citrónovou šťávou, aby nezhnědly.
- Misky vymažte tukem, vložte ovoce a ochuťte. Správné dochucení zajistí např. skořice, domácí perníkové koření, vanilka nebo kardamom.
- Navrstvěte připravenou drobenku a zapečte při 200°C asi 10–15 minut.
- Crumble chutná s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou teplý, vlažný i studený.
Tip: Pšeničnou mouku můžete nahradit jiným druhem (pohanková, špaldová, ovesná), výborné jsou i jemné ovesné vločky, sekané ořechy nebo kokos. Také bílý cukr můžete nahradit cukrem hnědým, ale i medem či hustým sirupem.
Komentáře