Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Crumble je báječný "vynález". Je tak jednoduchý, že ho zvládne každý. Nemusíte dělat žádné těsto a po upečení vás čeká na dně šťavnaté ovoce, navrchu křupavá drobenka. Aby chutnal, pomohou naše rady a tipy.

V tomto koláči je velmi důležité ovoce a jeho ochucení stejně jako drobenka. Hrušky můžete použít čerstvé i okapané z kompotu. Drobenku můžete ozvláštnit změnou mouky nebo použitím nejrůznějšího koření. Přečtěte si naše tipy k přípravě.

Jak udělat hruškový crumble

Potřebujete jednu větší zapékací misku nebo 2 malé pro každou porci zvlášť. V jednoporcových miskách (kokotkách) vypadá moučník zvlášť neodolatelně.

  • Na 2 porce stačí 1 lžíce tuku, 2 lžíce cukru, 2 lžíce mouky a 2 hrušky nebo malá sklenička hrušek zavařených.
  • Připravte drobenku smícháním tuku, mouky a cukru. Správně má být máslo, ale můžete použít i olej nebo tuk na pečení s chutí másla.
  • Ovoce nakrájejte na kousky, kompot nechte okapat. Čerstvé hrušky pokapejte citrónovou šťávou, aby nezhnědly.
  • Misky vymažte tukem, vložte ovoce a ochuťte. Správné dochucení zajistí např. skořice, domácí perníkové koření, vanilka nebo kardamom.
  • Navrstvěte připravenou drobenku a zapečte při 200°C asi 10–15 minut.
  • Crumble chutná s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou teplý, vlažný i studený.

Tip: Pšeničnou mouku můžete nahradit jiným druhem (pohanková, špaldová, ovesná), výborné jsou i jemné ovesné vločky, sekané ořechy nebo kokos. Také bílý cukr můžete nahradit cukrem hnědým, ale i medem či hustým sirupem.

Úplným začátečníkům by mohlo poradit video na přípravu podobného koláče, jen se švestkami:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli