Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ovoce na dortech je svěžím a chutným doplňkem i vkusnou barevnou dekorací. Dá se kombinovat s mnoha jinými ingrediencemi - šlehačkou, čokoládou nebo karamelem, ale i ovocnými přelivy se želatinou.

Dorty s ovocem jsou lehčí a stravitelnější, než těžké dorty s máslovým krémem, polevou nebo potahovkou a desítkami marcipánových růží. Ovoce dodává dortům svěžest, šťavnatost a spousty možností, jak moučníky krásně ozdobit.

Jak propašovat ovoce do dortu

Snažíme se použít zralé a sladké ovoce, které se nerozpadá a není poškozené:

  • Kousky ovoce můžeme vpracovat do těsta - musíme počítat s tím, že se ovoce do něj "rozpije". Někdy je však taková barevná dekorace žádoucí.
  • Jednotlivé pláty dortu natíráme marmeládou nebo čerstvým rozmačkaným ovocem s cukrem - zabrání krému vpíjet se do piškotu.
  • Kostičky nebo drobné tvary ovoce (borůvky, rybíz, maliny), vmíchané do krému, vytvoří při krájení barevnou mozaiku.
  • Pokrájené nebo rozmačkané ovoce můžeme promíchat se šlehačkou nebo tvarohem - vznikne ovocný krém nebo krém s mramorem.
  • Nepečené dorty mohou obsahovat více ovoce - pokrájené, rozmačkané nebo i celé - krása dortu vynikne na řezu.

Jak zdobit dort ovocem

Kousky či plátky ovoce klademe na krém nebo šlehačku, aby hezky vypadaly. Pro delší trvanlivost a vzhled potíráme ovoce rozpuštěným dortovým želé nebo ho zalijeme želatinou - ovoce na moučníku vypadá jako ve skle. Dort s ovocem bez želatiny po delší době vypadá unaveně, proto je určen k rychlé spotřebě.

Jak připravit dort s ovocem a želatinou? Podívejte se na naše video:

Komentáře

Další tipy a triky