Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uzené maso má specifickou kouřovou chuť, kterou využíváme do polévek, nádivek, plněných knedlíků, zapečených pokrmů nebo třeba k uvařeným luštěninám. Uzené maso dále není třeba nijak kořenit, protože je samo o sobě slané a výrazné.

Jako oblíbené maso k uzení se u nás využívá vepřové, a to většinou krkovice, koleno či bůček. V obchodě je uzené maso snadno k sehnání a v kuchyni je téměř nepostradatelné. Můžeme je vařit, péct i zapékat, svou chutí zdokonalí každý pokrm. Inspirujte se našimi osvědčenými recepty.

Polévky s uzeným masem

Typickou a tradiční polévkou je uzený vývar s kroupami, kořením a zeleninou. Jeho chuť i vůně je opravdu podmanivá. Používáme na něj nejčastěji uzená žebra. Uzené maso se skvěle hodí také do luštěninové polévky, případně i do zelné, kapustové, gulášové nebo rychlé kmínové.  

Knedlíky a halušky s uzeným masem

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem se zelím jsou milovanou českou klasikou. Knedlíky plníme nakrájeným uvařeným uzeným a servírujeme je s opečenou cibulkou. Stejně tak oblíbené jsou halušky s uzeným masem a se zelím, gnocchi či jednodušší obměna s těstovinami

Omáčky s uzeným masem

K uzenému masu dokonale sedí nasládlé i pikantnější omáčky. K nejoblíbenějším patří křenová omáčka z nastrouhaného čerstvého křenu, povidlová omáčka s vůní perníku a švestková omáčka

Zapékané pokrmy s uzeným masem

S uzeným masem můžeme zapékat zeleninu, brambory, těstoviny nebo bulgur. Stačí je pak přelít smetanou a skvělý pokrm je na světě. Uzené maso je výborné před zapékáním orestovat na pánvi, hezky se zatáhne a rozvoní. Nesmíme zapomenout také na nádivku, která by se bez uzeného masa neobešla. 

Karbanátky s uzeným masem

Kombinace sýru, zeleniny a uzeného masa v podobě křupavého karbanátku sklidí úspěch u malých i velkých strávníků. Na přípravu jsou karbanátky velmi jednoduché a variací je nespočet, záleží vždy na naší chuti. Lahodné jsou placky z kysaného zelí, cukety nebo kapusty. 

Na závěr pro vás máme inspiraci na cmundu neboli plněný bramborák, který je nejlepší servírovat s dušeným zelím. Je to rychlý a fantastický oběd či večeře. Snadno si jej můžete připravit podle našeho videonávodu

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky