Už jste ochutnali jablka v županu? Oblíbená dobrota našich babiček nám přijde k chuti během podzimních dnů
Z jablek připravujeme mnoho výborných moučníků, nejen záviny a štrůdly, ale i různé buchty a koláče. Oblíbený je také pudinkovo-jablečný dort, jehož součástí jsou dětské piškoty.
Do moučníků zužitkujeme i jablka padaná, která by jinak dlouho nevydržela. Podle receptu na "jablka v županu" jablka zabalíme do těsta podobně, jako my se balíme do županů. Použít se dají různá těsta, např. obdoba palačinkového nebo oblíbené listové těsto. Rozdíly jsou i v tepelné úpravě - zabalená jablka můžeme buď smažit, péct v klasické troubě nebo dokonce v mikrovlnné troubě.
Jak upéct jablka v županu
Jablka v županu z listového těsta připravíme podle jednoduchého receptu:
- Jablka omyjeme, případně oloupeme, a jejich jádřince vykrojíme.
- Na místa, kde byly jádřince, dáme rozinky smíchané s malým množstvím cukru nebo vlašské ořechy s kopečkem marmelády. Jablka méně výrazné chuti lze pokapat citronovou šťávou a poprášit skořicí.
- Nejčastěji používáme kupované listové těsto - příprava je pak velmi rychlá.
- Těsto rozválíme a nakrájíme na pásy.
- Jablka položíme na kraje pásů z těsta a pruhy stočíme do spirál kolem jablek.
- Aby se z jablek těsto při pečení neuvolnilo, musíme ho dobře spojit a konce k sobě přitisknout. Prospěje i potření rozmíchaným vajíčkem.
- Zabalená jablka narovnáme na plech vyložený pečicím papírem.
- Moučník upečeme dozlatova.
- Po upečení ho lehce posypeme práškovým cukrem a podáváme.
- Na talíři ho ještě můžeme dozdobit kopečkem šlehačky.
Z jablek snadno připravíme i další chutné moučníky, k vyzkoušení doporučujeme např. vláčnou a jemnou jablkovou bábovku:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Jak louskat vlašské ořechy. Jednoduché postupy, které nám pomohou rychle získat ořechová jádra z tvrdé slupky
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Komentáře