Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Už jste ochutnali jablka v županu? Oblíbená dobrota našich babiček nám přijde k chuti během podzimních dnů
Zdroj: Top recepty

Z jablek připravujeme mnoho výborných moučníků, nejen záviny a štrůdly, ale i různé buchty a koláče. Oblíbený je také pudinkovo-jablečný dort, jehož součástí jsou dětské piškoty.

Do moučníků zužitkujeme i jablka padaná, která by jinak dlouho nevydržela. Podle receptu na "jablka v županu" jablka zabalíme do těsta podobně, jako my se balíme do županů. Použít se dají různá těsta, např. obdoba palačinkového nebo oblíbené listové těsto. Rozdíly jsou i v tepelné úpravě -  zabalená jablka můžeme buď smažit, péct v klasické troubě nebo dokonce v mikrovlnné troubě.

Jak upéct jablka v županu

Jablka v županu z listového těsta připravíme podle jednoduchého receptu:

  1. Jablka omyjeme, případně oloupeme, a jejich jádřince vykrojíme.
  2. Na místa, kde byly jádřince, dáme rozinky smíchané s malým množstvím cukru nebo vlašské ořechy s kopečkem marmelády. Jablka méně výrazné chuti lze pokapat citronovou šťávou a poprášit skořicí.
  3. Nejčastěji používáme kupované listové těsto - příprava je pak velmi rychlá.
  4. Těsto rozválíme a nakrájíme na pásy.
  5. Jablka položíme na kraje pásů z těsta a pruhy stočíme do spirál kolem jablek. 
  6. Aby se z jablek těsto při pečení neuvolnilo, musíme ho dobře spojit a konce k sobě přitisknout. Prospěje i potření rozmíchaným vajíčkem.
  7. Zabalená jablka narovnáme na plech vyložený pečicím papírem.
  8. Moučník upečeme dozlatova.
  9. Po upečení ho lehce posypeme práškovým cukrem a podáváme.
  10. Na talíři  ho ještě můžeme dozdobit kopečkem šlehačky.

Z jablek snadno připravíme i další chutné moučníky, k vyzkoušení doporučujeme např. vláčnou a jemnou jablkovou bábovku:

 

Další tipy a triky