Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahodové dezerty a jiné dobroty: Užijte si jahodovou sezónu naplno. Máme pro vás ty nejlepší recepty
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Jahody rychle dozrávají a barví se do červena. Nejlepší jsou čerstvé a to je zároveň ten správný čas na různé pečené i nepečené dobroty z ovoce, jehož pěstování je nenáročné a chuť skvělá. Přednost mají moučníky, jejichž součástí jsou jahody bez tepelné úpravy.

Takové dobroty musíte uchovávat v chladu a jsou určené k rychlé spotřebě. Vůbec to ale nevadí, protože se po nich doma vždy jen "zapráší". Přemýšlíte, co jste ještě letos neochutnali? Podívejte se do našeho přehledu pro inspiraci, najdete v něm ty nejlákavější jahodové moučníky.

Jahodové pochoutky s tvarohem

Tvaroh, stejně jako další mléčné výrobky, se k jahodám velmi dobře chuťově hodí. Můžete jednoduše připravit rychlý tvarohový pohár a ozdobit ho čerstvými jahodami, nebo raději vyzkoušet něco složitějšího. Chutnat to bude v každém případě. Máme pro vás recepty na křehký tvarohový koláč s jahodami nebo na tvarohový dort Míša. A pokud máte málo času, můžete si připravit rychlejší verzi -pohár Míša zdobený jahodami.

Šlehačkové dezerty s jahodami

Miska s čerstvými jahodami, ozdobenými kopečkem šlehačky, je úplně dostačující k pochutnání, ale opět pro vás máme další mnohem "rafinovanější" recepty. Můžete vyzkoušet čokoládové košíčky a minivětrníčky s jahodami a šlehačkou. Nebo třeba jahodové řezy s mandarinkami a  mascarpone krémem. Tyto zákusky se hodí i pro slavnostní příležitosti.

Pudink v kombinaci s jahodami

Opět stačí uvařit pudink a jednoduše připravit pudinkový pohár s dětskými piškoty, doplněný jahodami a kopečkem šlehačky s čokoládovými hoblinkami. Vytvořit můžete i další zákusky podle našeho receptáře, do kterých budete potřebovat pudinkový prášek. Ten může být buď součástí korpusu (těsta pro spodní část moučníku) nebo naopak v horní vrstvě poslouží k zalití jahod podobně jako želatina, nemá ale její průhlednost a konzistenci.

Jahody zalité želatinovou vrstvou

Nebo přece jen dáte raději přednost dezertu s průhlednou vrstvou z želatiny? Jahody jsou pro ni jako stvořené. Můžete je doplnit i dalším ovocem např. borůvkami nebo malinami, které si donesete čerstvě natrhané ze zahrady. Pokud nemáte zkušenosti s želatinou, určitě se nejprve podívejte do našeho dalšího článku.

Nepečené dezerty s jahodami

Na přípravu nepečených dobrot jsou jahody výtečné. Pro tepelnou úpravu je jich skoro škoda, pokud jich nemáte nadbytek. Do nepečených dezertů vybírejte pouze kvalitní a čerstvě sklizené jahody, neměly by být přezrálé (takové se více hodí na výrobu marmelád nebo džemů).

Jahodové buchty a koláče na plech

Tyto moučníky patří nerozlučně k létu. Můžete upéct koláče z kynutého těsta bohatě posypané drobenkou nebo rychlé moučníky. Obě varianty jsou skvělé i s jiným ovocem, které nabízí právě probíhající sezóna. Jahody v tomto případě mohou být drobnější a zralejší, větší kusy rozkrojíme.

Z jahod se dá připravit mnoho dalších dobrot, jen kdyby jejich sezona tak rychle neutíkala. Výhodou je pěstovat opakovaně plodící jahodníky, případně více odrůd s různou dobou dozrávání, abychom si toto chutné ovoce mohli dopřávat co nejdéle. Vyzkoušejte i jahodovou zmrzlinu nebo propadlovou pudinkovou buchtu s jahodami podle následujícího videa. Můžete se v ní těšit na dvoubarevný kyprý korpus s vanilkovým pudinkem, jahodami a vrstvou ze zakysané smetany.

Budeme rádi, když nám do komentářů pod článkem napíšete, jaké jahodové dobroty máte nejraději vy a jaké úpravě s jahodami dáváte přednost. 

Přejeme dobrou chuť.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky