Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čím ochutit těsto na domácí chleba? Poradíme, co přidat, aby byl chléb pokaždé jiný
Zdroj: Iva Trhoňová

Domácí chleba, připravený našima rukama a ochucený podle přání rodiny, je to nejlepší, co můžeme na stůl nabídnout. Upečte si s námi chleba, který může být pokaždé trochu jiný, a vždy bude výborný!

Nejlepší domácí chleba připravíte zcela jednoduše, z mouky, vody, droždí nebo žitného kvásku a soli. Dohněda upečený bochník nezaměnitelně voní většinou kmínem, někdy i dalším chlebovým kořením.

Čím tedy ochutit chleba

Kořením všechny možnosti, jak ochutit domácí chleba, nevyčerpáte, právě naopak! Tím to jen začíná.

Jak jinak ještě ochutit chlebové těsto?

  • Skladbou mouk, kterými chleba zaděláte:

    • čistě pšeničný chleba je lehký a nadýchaný, ale poměrně rychle stárne a lehce okorává

    • přidaná žitná mouka chléb více ochutí a také prodlouží jeho trvanlivost (žitná mouka podrží v těstě více vody, a to pak brání hotovému chlebu rychle osychat).

  • Nakyslou mléčnou tekutinou, kterou těsto zaděláte (kefír, kyška, naředěný jogurt, vykapaná syrovátka), která povýší chuť chleba a prodlouží mu trvanlivost.

  • Kmínem, anýzem či fenyklem, směsí chlebového koření.

  • 1-2 lžícemi octa, který v chlebu vůní lehce připomíná žitný kvásek.

  • Nasekanými zelenými bylinkami.

  • Semínky:

    • slunečnicovými, lněnými, dýňovými, sezamovými, konopnými, chia, celým mákem, nebo směsí těchto semínek,

    • na suché pánvi opraženými semínky (opražením zintenzivní jejich vůně i chuť),

    • při větším počtu semínek je nutno pohlídat hustotu těsta, popř. přidat trochu tekutiny.

Další možnosti k ochucení chleba

Mohla by vám zachutnat některá z těchto přísad:

 

Ať už upečete domácí chleba jen vonící kmínem, nebo do něj pro ochucení navíc přidáte kteroukoliv z vámi oblíbených přísad, pamatujte, že i zde méně znamená více.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky