Jak dlouho grilovat kuře na ohni, abyste docílili dokonale propečeného a šťavnatého masa
Přesnou dobu grilování nikdy nelze určit. Dá se ale odhadnout podle teplot a velikosti masa, v našem případě kuřete. Máme pro vás také další tipy, díky kterým si ověříte, jestli je kuře již opravdu hotové.
Rádi byste si s rodinou či přáteli pochutnali na kuřeti připraveném na ohni? Ať už máte gril či ohniště, s námi to zvládnete. Nezapomeňte si kuře předem připravit - omyté a osušené jej naložte do marinády, nejlépe do druhého dne.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit kuře na rožni
Za stálého otáčení, včetně pravidelného natírání marinádou, grilujte kuře na rožni přibližně 2 hodiny nad vyšší vrstvou žhavých uhlíků a popela. Rožeň seženete nejen na gril, ale i na ohniště. Pokud tedy pořízení grilu neplánujete, není to překážkou. Nezapomeňte kuře svázat potravinářskou nití, aby křidélka i stehna držela u těla kuřete. Nepřipečou se a vyhnete se i jejich odpadnutí, až bude maso hotové.
Postačí i ohniště s roštem
Ohniště můžete vylepšit roštem a kuře připravit na něm. Dobré je kuře zabalit do alobalu a z každé strany jej péct 1 hodinu. Nakonec jej z alobalu vyjměte a nechte opéct kůrčičku. Přitom můžete kuře ještě potírat marinádou. Kuře lze také rozpůlit. Odstraňte mu špičky křídel, rozdělte ho a vyjměte páteř. Takto rozevřené kuře může být podle velikosti i do hodiny připraveno k servírování.
Nespoléhejte se jen na čas
Můžete se řídit těmito radami:
- Doba přípravy se vždy liší podle teploty a velikosti kuřete. Obecně se počítá 1 hodina grilování na 1 kg masa. Pokud koupíte veliké, tříkilové kuře, počítejte orientačně se třemi hodinami přípravy na ohni.
- Hotové kuře poznáte jednoduše i jinak - pokud do něj píchnete jehlou mezi stehno a zadní část hrudníku, musí vytékat čirá šťáva, nikoliv narůžovělá či červená.
- Lze také použít teploměr na maso - v nejsilnějších částech masa by nemělo být méně než 82 °C.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Po ugrilování je potřeba maso nechat chvíli odpočinout a poté se již můžete s radostí pustit do porcování a hodování. Jako inspiraci vám přinášíme video-recept s postupem, jak připravit skvělou marinádu na maso na gril či pánev. Přejeme krásné chvíle strávené ve společnosti vaší rodiny a přátel.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Alobal je dobrý pomocník na občasnou přípravu pokrmů. Hodí se hlavně na výletech a při grilování
5 tipů, čím potírat kuře na grilu: Vyzkoušejte osvědčené rady pro oblíbenou letní klasiku
Desatero nejčastějších otázek a odpovědí na téma grilování. Jak a na čem grilovat, různé způsoby grilování
Komentáře