Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak dlouho marinovat maso? Správný čas v marinádě zajistí masu šťavnatost i křehkost
Zdroj: Pixabay, pscologia1990

Marinování je zásadním krokem před každým grilováním. Marinujeme nejen kvůli chuti, ale i pro křehkost masa. Poradíme vám, jaká doba marinování je vhodná pro nejčastěji grilované druhy masa.

Před marinováním je potřeba maso omýt a pečlivě osušit. Osušené maso naporcujte na vámi požadované kusy či plátky, vložte je do uzavíratelné nádoby s marinádou a nechte uležet v lednici na jejím nejchladnějším místě.

Jak dlouho marinovat maso

Marinování masa není nijak složité. O to nejdůležitější se totiž musíte postarat mnohem dříve - vybrat opravdu kvalitní a hlavně čerstvé maso.

  • Kuřecí maso patří mezi stálice při grilování. Jeho chuť milují děti i dospělí. Maso marinujte alespoň 2 hodiny, maximálně však do druhého dne, což je ideální zejména pro celá kuřata. Vhodné je maso v marinádě několikrát promíchat či otočit, aby bylo po celé své ploše pokryto marinádou.
  • Vepřové maso, ať už krkovici či kotlety, je dobré naložit na 12-24 hodin. Nezapomínejte na dostatečnou tloušťku masa, která by neměla být menší než 2 cm, aby se maso na grilu zbytečně nevysušilo. 
  • Hovězímu pupku, žebrům a roštěné vyhovuje marinování po dobu 24 hodin. Steaky doporučujeme ochutit pouze olivovým olejem, pepřem a rozmarýnem. Solí se až hotové, před podáváním. Hovězí svíčková spolu s vepřovou panenkou jsou šťavnaté i bez předchozího naložení v marinádě, jejich chuť proto stačí podtrhnout jen potřením kombinací oleje, bylinek, soli a pepře.
  • Naložení po dobu 30–40 minut bohatě stačí mořským plodům, menším rybám či filetům z nich. Větší ryby budou chutnější po maximálně 1,5 hodině odpočinku v ochuceném oleji. 

Obecné pravidlo marinování

Obecným pravidlem je, že maso je vhodné mít naložené přes noc do druhého dne. Po této době bývá maso již dostatečně ochuceno a „ovoněno“ marinádou. Pozor však na ryby a mořské plody, kterým by delší doba naložení více uškodila, než přilepšila. Zejména mořské plody extrémně rychle podléhají zkáze. Měly by se tedy zpracovat co nejdříve po jejich nákupu.


Maso určené k marinování naložte nejlépe ihned po koupení, prodloužíte tím jeho trvanlivost. K tomu dopomáhá i česnek přidaný do marinády. Maso také před samotným grilováním včas vyjměte z lednice, abyste zabránili teplotnímu šoku. Mohlo by jinak být nepříjemně tuhé. Vyzkoušejte delikatesu v podobě pikantních medových žeber podle našeho video-receptu. Rozhodně nebudete litovat.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky