Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená dýně je výtečným jídlem, které připravujeme nejen na podzim, ale i v průběhu zimy. V dobrých podmínkách dýně vydrží až do jara, skladování je snadné a příprava k jídlu jednoduchá. Poradíme, jak dýni upéct.

K pečení se výborně hodí dýně typu hokkaido. Velkou výhodou je, že se nemusí loupat a stačí jen odstranit tuhá semena. Dýně má po upečení příjemně nasládlou chuť a krásnou barvu. Můžeme ji podávat jako přílohu nebo jako hlavní jídlo. Po rozmixování se výborně hodí do pomazánek a dokonce ji lze použít jako základ báječných polévek.

Jak dlouho péct dýni

Dýně hokkaido má měkkou slupku. Po rozpůlení ji pomocí pevné lžíce nebo malé naběračky zbavíme semen a vnitřní měkké části. Nakrájíme ji na kousky, obvykle na půlměsíčky, a narovnáme v jedné vrstvě na plech. Pokapeme olejem, osolíme a okořeníme. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme asi 30 minut při teplotě přibližně 200–220 °C . Dýně během té doby získá zlatavou barvu a změkne. 

Můžete se podívat na kompletní recept na pečenou dýni hokkaido s bramborami na bylinkách z úvodního videa. 

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky