Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkev a celer se řadí mezi kořenovou zeleninu, kterou si často sami pěstujeme na zahrádce a v kuchyni poté hojně využíváme. Pečená mrkev a celer ve formě koleček nebo hranolků je chutnou přílohou k obědu nebo zdravým zobáním k televizi.

Kombinaci mrkve a celeru nalezneme v mnoha receptech. Tato zelenina nesmí chybět při vaření domácího vývaru, při přípravě mnoha omáček pod maso, ale výborná je i celerovo–mrkvová pomazánka.

Jak dlouho se peče mrkev a celer

Malé mrkvičky můžeme péct v celku, větší kusy mrkve (stejně jako celer) nakrájíme na kolečka, kostky nebo hranolky. Zeleninu pečeme do změknutí na 190 °C zhruba 30 minut. Během pečení zeleninu alespoň jednou promícháme, aby se opékala rovnoměrně ze všech stran.

Pečená zelenina je výbornou přílohou k masu, ve větším množství ale hravě zastane i funkci hlavního jídla. Zkuste si kromě celeru a mrkve upéct například i červenou řepu, dýni a lilek - uvidíte, jak skvěle vás zasytí. Přejeme dobrou chuť.

Další tipy a triky