Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečené kuře je vděčný pokrm, který chutná i těm nejmenším strávníkům. Bohatě stačí jednoduché koření, avšak můžeme vyzkoušet i vynikající marinádu. Několika kroky docílíme šťavnatého masa s křupavou kůrkou.

Ať je běžný den, nebo chystáme sváteční tabuli, pečené kuře bude vždy výbornou volbou. Skvěle se k němu hodí téměř jakákoliv příloha včetně zelí. Příprava je jednoduchá a téměř bez práce, někdy nás ale potrápí vysušení masa, mdlá chuť a gumová kůrka, což je často způsobeno nesprávným postupem při pečení. 

Jak správně a jak dlouho péct kuře 

Maso nejprve dobře okořeňte (zevnitř i zvnějšku), stačí sůl, pepř, kmín a sladká paprika, případně kuře naložte do marinády. Také ho nezapomeňte vyndat alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. A jak na to

  1. Kuře položte do pekáče prsy dolů a otočte až po 30 minutách pečení. Po otočení v případě potřeby podlijte hrnkem horké vody nebo vývarem. 
  2. Rozehřejte troubu na 220 °C a po vložení pekáčku snižte na 180 °C. Maso se zatáhne a nepustí šťávu. 
  3. Podle velikosti pečte kuře přibližně 45–55 minut
  4. Na vytvoření křupavé kůrky na kuřeti zvyšte ke konci pečení teplotu na 200 °C a častěji potírejte výpekem, aby kůrka nepopraskala. 
  5. Pečené kuře je hotové, pokud jde snadno oddělit stehno od kuřete. Také vyzkoušejte píchnout do nejširší části stehýnka špejlí - měla by vytékat čirá šťáva. Poté nechte kuře ještě 10 minut před servírováním odpočinout
  6. Pokud budete péct kuřecí čtvrtky nebo stehna, postačí doba pečení přibližně 30–40 minut

Tip: Pro ještě křupavější kůrku před pečením kuře potřete sádlem a dobře osolte.

Vyzkoušejte kuře zase trochu jinak, a to pečené v máslové marinádě - jako v našem videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem. Takto lze péct jak celé, tak i porcované kuře. Podáváme s rýží nebo bramborami. Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky