Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak dlouho vydrží syrové žloutky v lednici? Poradíme vám trik, aby nevysychaly
Zdroj: "Pixabay"

Nejčastěji při pečení se můžeme dostat do situace, kdy využijeme pouze bílky a žloutky nám přebývají. Než žloutky zpracujeme při vaření či pečení, je třeba je uskladnit v lednici. Poradíme vám, co dělat, aby neosychaly.

Pokud tvoříme pusinky či jiné moučníky, při jejichž přípravě využíváme pouze bílky, nastává otázka, co se zbylými žloutky? Stejně jako bílky můžeme i žloutky zamrazit. Aby žloutky pár dní v lednici vydržely, musíme dodržovat zásady skladování. 

Jak skladovat žloutek v lednici

Podstatným základem je vždy nákup čerstvých a kvalitních vajec, které vždy skladujeme v lednici při teplotě do 4 °C. Pokud se stane, že nám z pečení zůstanou pouze žloutky, uskladnit je můžeme tímto způsobem:

  1. V lednici - Žloutky vložíme do suchého hrníčku a zalijeme chuťově neutrálním olejem. Následně hrníček zakryjeme potravinářskou fólií a vložíme do chladničky. Žloutek by měl vydržet čerstvý a nevysušený až dva týdny.
  2. V mrazáku - Žloutky také můžeme uchovat zamrazením, ale nejprve musíme přidat podle budoucího použití buď 2 % soli nebo 5 % cukru a společně dobře rozmíchat. Žloutkovou směs nalijeme do plastové krabičky, kterou popíšeme a uložíme do mrazáku, kde může směs vydržet až jeden rok. 

Žloutky lze zpracovat také do známých špaget Carbonara, které si můžete připravit s názorným videoreceptem podle italského kuchaře. Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky