Jak dlouho vydrží syrové žloutky v lednici? Poradíme vám trik, aby nevysychaly
Nejčastěji při pečení se můžeme dostat do situace, kdy využijeme pouze bílky a žloutky nám přebývají. Než žloutky zpracujeme při vaření či pečení, je třeba je uskladnit v lednici. Poradíme vám, co dělat, aby neosychaly.
Pokud tvoříme pusinky či jiné moučníky, při jejichž přípravě využíváme pouze bílky, nastává otázka, co se zbylými žloutky? Stejně jako bílky můžeme i žloutky zamrazit. Aby žloutky pár dní v lednici vydržely, musíme dodržovat zásady skladování.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak skladovat žloutek v lednici
Podstatným základem je vždy nákup čerstvých a kvalitních vajec, které vždy skladujeme v lednici při teplotě do 4 °C. Pokud se stane, že nám z pečení zůstanou pouze žloutky, uskladnit je můžeme tímto způsobem:
- V lednici - Žloutky vložíme do suchého hrníčku a zalijeme chuťově neutrálním olejem. Následně hrníček zakryjeme potravinářskou fólií a vložíme do chladničky. Žloutek by měl vydržet čerstvý a nevysušený až dva týdny.
- V mrazáku - Žloutky také můžeme uchovat zamrazením, ale nejprve musíme přidat podle budoucího použití buď 2 % soli nebo 5 % cukru a společně dobře rozmíchat. Žloutkovou směs nalijeme do plastové krabičky, kterou popíšeme a uložíme do mrazáku, kde může směs vydržet až jeden rok.
Žloutky lze zpracovat také do známých špaget Carbonara, které si můžete připravit s názorným videoreceptem podle italského kuchaře. Přejeme dobrou chuť.
Komentáře