Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelňačka je oblíbenou polévkou zimního období, kdy už máme vlastní kvašené zelí a rádi si dopřejeme hutná a sytá jídla, která nás zahřejí. Její dochucení je specifické pro každou rodinu i chutě jednotlivců.

Zelňačka má mnoho podob v nejrůznějších receptech. Jako u každého tradičního pokrmu, i u této polévky se dědí specifické recepty z generace na generaci. Zatímco jedni ji milují jen ze základních surovin, jiní ji dochucují různými způsoby.

Jak dochutit zelňačku

K dochucení této zelné polévky nepotřebujete jen základní koření, můžete využít nejrůznější suroviny, které její chuť doplní či jinak ozvláštní.

  1. Klasicky se dochucuje solí, pepřem a případně také cukrem, pokud jste zelí málo propláchli nebo je zelňačka zkrátka stále příliš kyselá. A co třeba chilli?
  2. K dochucení můžete použít zakysanou smetanu, která polévku mimo jiné také zahustí a dodá jí svěží šmrnc. Místo zakysanky lze do zelňačky použít i podmáslí.
  3. Na pikantnosti zelňačce dodají na kostičky nakrájené a osmahnuté ostré klobásy. Ty ji zároveň také přidají na barvě. Přidat lze například i uzené maso.
  4. Nebojte se použít houby (čerstvé, sušené nebo mražené - záleží jen na vás a vašich preferencích), které zelňačku ozvláštní a přidají skvělé aroma i chuť.
  5. Stejně jako u kulajdy, i zde můžete do servírované polévky přidat vejce zastřené nebo natvrdo uvařené, které můžete nakrájet na poloviny nebo plátky.
  6. Chcete-li experimentovat, vyzkoušejte čerstvé zelené natě. Například takový kopr pozmění celou chuť zelňačky - a vy si tak pochutnáte na něčem novém.
  7. Sušené ovoce dodává mnoha slaným pokrmům nezaměnitelnou, jemně nasládlou chuť. Jinak tomu není ani v případě zelňačky se sušenými švestkami.

Chuť zelňačky si mnozí z nás užívají v rámci oběda na Štědrý den, její chuť nás však může potěšit, kdykoliv si usmyslíme. Připravte si spolu s námi výtečnou zelňačku s klobásou - postupem její přípravy vás provede názorný videorecept z naší dílny.

Komentáře

Další tipy a triky