Jak na měkké zázvorky: Zázvorky potřebují na změknutí čas, a když jim trochu pomůžeme, budou brzy měkké jako obláčky
Zázvorky jsou jedny z prvních druhů cukroví, které na Vánoce pečeme. Neobsahují žádný tuk, a proto potřebují delší čas na změknutí. Nejdůležitější je správné skladování, kterým docílíme křehkých a zároveň měkkých zázvorek.
Zázvorky patří ke staročeskému vánočnímu cukroví. Jejich název je odvozen od zázvoru, který přidáváme buď čerstvý, nebo sušený do těsta. Nejenže působí příznivě na imunitní systém, ale docílíme tím u zázvorek lehce štiplavé chuti a pikantnosti. Po upečení jsou zázvorky často tvrdší a potřebují alespoň 2-3 týdny odležet. Poradíme vám, jak je správně skladovat a docílit tím jejich změknutí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na měkké zázvorky
Zázvorky pečeme jako jedno z prvních cukroví již v listopadu. Potřebují totiž dostatečný čas, aby se krásně rozvoněly a odležely. Několika tipy však můžeme zázvorkám změknutí usnadnit.
- Po upečení zázvorky naskládáme do papírové krabice, kde snáz natáhnou vlhkost a zvláční. Jednotlivé vrstvy prokládáme papírovým ubrouskem. V plastové krabici či dóze necirkuluje vzduch a na změknutí bychom čekali marně.
- Do krabice přidáme rozkrojené jablko, které se postará o to, aby zázvorky byly krásně měkké.
- Do těsta přidáme máslo nebo Heru. Zázvorky tak nebudou pořebovat několik týdnů na rozležení a budou brzy měkké.
Papírovou krabici se zázvorkami skladujeme v suchu, chladu a temnu. Nejlépe nám poslouží chladná spíž, nebo krytá lodžie, kde nebude pršet ani mrznout.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit zázvorky
Zázvorky jsou jen z mouky, cukru, vajec a zázvoru, jehož množství můžeme přidat podle chuti. Také můžeme přidat cukrářské droždí, které těsto nakypří. Na vůni přidáváme citronovou šťávu, nebo citronovou kůru. Celý postup, jak připravit výborné zázvorky, můžete shlédnout v našem videonávodu.
Zázvorky po upečení nijak nezdobíme. Můžeme je ale obalit v moučkovém cukru a uložit do krabice.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Kalendář vánočního pečení: Kdy péct jaké cukroví? S námi to zvládnete hravě, snadno a bez zbytečného stresu
Naše babičky měly v zásobě přírodní prostředky, které účinně zabíraly na respirační nemoci. Připomeňme si některé z nich
Kdy péct zázvorky, aby do Vánoc změkly? Jak připravit toto tajemné cukroví s vůní zázvoru a čím ho nakypřit
Komentáře