Jak dosáhnout vláčné bábovky? Jde to pomocí tvarohu, šlehačky nebo ovoce
Bábovka je cukrářský výrobek z různých těst, který pečeme ve formě. Formu si nikdy nemůžeme splést s jinou - je kulatá, se svislými výstupky, které umožňují přesně krájení a ve většině forem je prázdný střed.
Pamatujete na bábovku "dusivku" z kuchyně našich babiček? Její příprava byla nejen snadná, ale i levná - moučník byl dobrotou k odpolední kávě, ale i jako nedělní snídaně pro celou rodinu. Bábovka se zapíjela čajem, bílou kávou a kakaem a nikomu nevadilo, že je suchá. Nicméně vláčné bábovky jsou daleko oblíbenější.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím nastavit bábovku, aby byla vláčná
Řešení je mnoho - ale nejčastěji jsou to mléčné a zakysané výrobky:
- Mléko, šlehačka, jogurt, zakysaná smetana nebo tvaroh zajistí piškotovému a třenému těstu vláčnost. Mléčné výrobky přidáváme až po vyšlehání těsta a stěrkou je do něj opatrně vmícháme.
- Mascarpone, Ricotta, Lučina a žervé dodají těstu jemnost, vláčnost, svěží nakyslou chuť a vydatnost. Takovou bábovku milují všichni - dokonce i děti, které jinak suché moučníky nemusí.
- Olej je pro vláčnost těsta vhodnější než máslo nebo jiné tuky. Olejová bábovka je vláčná a dostatečně mastná, aby chutnala i mužům. Pro lepší konzistenci přidáme rozinky nebo kandované ovoce.
Co ještě použít pro vláčnost bábovky
I tyto suroviny jsou ve sladkém moučníku velmi chutné:
- Strouhaná jablka či jiné rozmačkané čerstvé ovoce dodá těstu na bábovku vláčnost, šťavnatost a svěží chuť.
- Cuketa a dýně zvláční každé sladké i slané těsto - pro jejich neutrální chuť většinou nikdo nepozná, že tam jsou.
- Červená řepa i nastrouhaná mrkev krásně obarví bábovkové těsto do červena i do hněda. Bábovka se zeleninou je zdravější verzí moučníku.
- Bábovka naplněná krémem nebo politá čokoládou či cukrovou polevou je svěží a vláčná.
- Ořechy, kandované i čerstvé ovoce, čokoláda nebo v rumu naložené rozinky vylepší konzistenci i chuť těsta.
Vláčnou bábovku připravíme i díky kvalitnímu máslu a mouce. Nezapomeneme bábovkovou formu pořádně vymazat tukem a vysypat moukou, strouhankou nebo kokosem - jen tak ji lehce vyklopíme na talíř. Pokud bábovku nebudeme polévat polevou, poprášíme ji moučkovým cukrem.
Kombinace tvarohu a strouhaných jablek je také výbornou volbou - jak se můžete přesvědčit v našem videu:
Komentáře