Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bábovka je cukrářský výrobek z různých těst, který pečeme ve formě. Formu si nikdy nemůžeme splést s jinou - je kulatá, se svislými výstupky, které umožňují přesně krájení a ve většině forem je prázdný střed.

Pamatujete na bábovku "dusivku" z kuchyně našich babiček? Její příprava byla nejen snadná, ale i levná - moučník byl dobrotou k odpolední kávě, ale i jako nedělní snídaně pro celou rodinu. Bábovka se zapíjela čajem, bílou kávou a kakaem a nikomu nevadilo, že je suchá. Nicméně vláčné bábovky jsou daleko oblíbenější.

Čím nastavit bábovku, aby byla vláčná

Řešení je mnoho - ale nejčastěji jsou to mléčné a zakysané výrobky:

  • Mléko, šlehačka, jogurt, zakysaná smetana nebo tvaroh zajistí piškotovému a třenému těstu vláčnost. Mléčné výrobky přidáváme až po vyšlehání těsta a stěrkou je do něj opatrně vmícháme.
  • Mascarpone, Ricotta, Lučina a žervé dodají těstu jemnost, vláčnost, svěží nakyslou chuť a vydatnost. Takovou bábovku milují všichni - dokonce i děti, které jinak suché moučníky nemusí.
  • Olej je pro vláčnost těsta vhodnější než máslo nebo jiné tuky. Olejová bábovka je vláčná a dostatečně mastná, aby chutnala i mužům. Pro lepší konzistenci přidáme rozinky nebo kandované ovoce.

Co ještě použít pro vláčnost bábovky

I tyto suroviny jsou ve sladkém moučníku velmi chutné:

Vláčnou bábovku připravíme i díky kvalitnímu máslu a mouce. Nezapomeneme bábovkovou formu pořádně vymazat tukem a vysypat moukou, strouhankou nebo kokosem - jen tak ji lehce vyklopíme na talíř. Pokud bábovku nebudeme polévat polevou, poprášíme ji moučkovým cukrem.

Kombinace tvarohu a strouhaných jablek je také výbornou volbou - jak se můžete přesvědčit v našem videu:

Komentáře

Další tipy a triky