Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilování patří mezi nejoblíbenější kratochvíle letních dnů, především pak večerů. Ne vždy je však úplně neškodné pro naše zdraví. Grilovat lze totiž o dost zdravěji, než si myslíme. Podívejte se s námi, jak správně na to.

Léto patří radovánkám u vody a podvečernímu grilování. To se často neobejde bez pozdějších pocitů těžkosti či trávících problémů. Příčinou může být mimo jiné i to, že nebereme ohled na to, jak připravovat pokrmy na grilu zdravějším způsobem.

Jak grilovat o poznání zdravěji

S našimi tipy docílíte zdravějších jídel z grilu, aniž byste se nějak omezovali:

  1. Z masa ořežte přebytečný tuk, nebude odkapávat na rozpálené uhlí, které poté hoří, což je nežádoucí. Také není potřeba maso na grilu neustále potírat.
  2. Výparům a hoření z kontaktu tuku s rozžhaveným uhlím předejdete otáčením masa kleštěmi, nikoliv pícháním do něj vidličkou, čímž přichází o šťavnatost.
  3. Používejte odkapávací misku či grilovací tácky a grilujte na kvalitním dřevěném uhlí. Grilovat se má nad žhavým uhlím, nikoliv nad ohněm.
  4. Nejezte připálené maso ani zeleninu z grilu. Zčernalé části před konzumací odřízněte a vyhoďte, nejsou chutné ani zdravé.
  5. Domácí marinády mají několik výhod - znáte přesné složení, nejsou v nich přidané žádné nežádoucí "šmakulády" a připravíte si je na míru svým chutím.
  6. Marinováním masa docílíte toho, že bude křehčí a na grilu mu bude stačit o poznání méně času než v případě vynechání tohoto zásadního kroku.
  7. Grilováním ovoce a zeleniny předejdete problémům s kapajícím tukem a ztrátou šťavnatosti kvůli propíchání vidličkou. Navíc potěšíte vegetariány.

Naprostým základem pro zdravější grilování je nejen čistota grilu, abyste negrilovali na připečených nečistotách, ale také dobrá kvalita použitých surovin a jejich dostatečná tepelná úprava. Zkuste přípravu labužnického grilovaného hermelínu:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli