Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak oloupat jedlé kaštany: Důležitým krokem je naříznutí plodů z obou stran
Zdroj: Tijana Drndarski "Unsplash"

Opojná vůně pečených kaštanů se line především na vánočních trzích, většina lidí si ale netroufá tuto pochoutku připravit doma, i když by vyšla levněji. Důležité je znát trik, jak kaštany nařezat a jak dlouho je péct v troubě nebo na pánvi.

Jedlé kaštany jsou výtečnou podzimní pochoutkou, která se v supermarketech začíná objevovat s nástupem vánočních svátků. Správně upečené kaštany mají křehkou žlutou dužinu a nasládlou chuť s jemnými oříškovými tóny, proto se často využívají i do dezertů.

Jak oloupat kaštany

V první řadě je třeba kaštany připravit na pečení, tento krok je nejvíce důležitý a nesmíme na něj nikdy zapomenout:

  • Kaštany musíme naříznout na obou vypouklých stranách do kříže. Díky tomu bude z kaštanů při pečení unikat pára, nebudou nám skákat v troubě a půjdou dobře oloupat.
  • V dalším kroku kaštany upečeme v troubě nebo také na pánvi.
  • Hotové kaštany vysypeme do mísy, přikryjeme utěrkou a udržujeme stále v teple, dokud je všechny neoloupeme, protože vychladlé kaštany opětovně ztvrdnou.
  • Okraje kříže na kaštanech se při pečení zkroutí a díky tomu je snadno oloupeme. Musí nám zůstat pouze zdravá žlutá dužina
  • Pokud narazíme na zčernalou dužinu, rozhodně ji nekonzumujeme a kaštan vyhodíme.

Kaštany se díky své nasládlé chuti skvěle hodí do dezertů. Pojďte si vyzkoušet jeden z nich podle tohoto videonávodu. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky