Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koláče jsou tradiční český druh pečiva, pocházející z Moravy. Jsou to malé kruhové nebo čtvercové kousky kynutého těsta, které jsou obvykle plněné ovocem, tvarohem, mákem nebo jinými sladkými náplněmi. Často se podávají na oslavách a svátcích.

Vytvarování koláčů může vypadat trochu náročně, ale není na tom nic těžkého. Pokud si v této fázi pečení dáme záležet, budou koláče po upečení nejen chuťově vynikající, ale i krásné na pohled. A to je důležité.

Jak vytvarovat koláče

Než začneme tvarovat koláče, je nutné si dobře připravit plech.

  1. Vykynuté těsto rozdělíme na menší kousky, ze kterých vytvarujeme bulky.

  2. Bulky opatrně naskládáme na pečicí papír spojem dolů. Je důležité mezi nimi nechat dostatek místa
  3. Každou bulku lehce stlačíme dlaní tak, aby vznikla placička.
  4. Pomocí sklenice vytlačíme důlek doprostřed každé placky.
  5. Na střed těsta naneseme náplň podle vlastního výběru. Ta může být ovocná, tvarohová, maková, nebo jakákoli jiná. 

  6. Nakonec koláče potřeme rozšlehaným vejcem pro lesklý povrch a můžeme posypat drobenkou.

Pochutnat si na tradičních koláčích nemusíte jen na moravských hodech, masopustu nebo svatbách. S tímto návodem si je můžete připravit doma kdykoli. Neváhejte a napište do komentáře, jakou náplň máte nejraději vy. Přejeme dobrou chuť.

 

Další tipy a triky