Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Není klíček jako klíček aneb jak nakličovat semena tvořící gel. Kromě řeřichy sem patří rukola, len a semínka chia
Zdroj: Pixabay, RitaE

Naklíčená semínka jsou plná důležitých živin a velmi hodnotná pro naši výživu. Navíc si je vypěstujeme snadno a kdykoliv. Potíž ale může nastat, když se pustíme do nakličování semínek tvořících gel. Poradíme, jak na to.

Jsou různé druhy semínek a vyhovují jim různé postupy nakličování. Není to nic složitého, jen je potřeba pochopit a znát základní principy. Pokud bychom totiž umístili semínka tvořící gel např. do patrových nakličovacích misek, výsledkem by bylo zklamání.

Jak nenakličovat semínka tvořící gel

Nastala by totiž tato situace - semena by vstřebávala tekutinu a kolem nich by vznikalo spoustu gelu, který by ani nešlo proplachovat - voda by totiž neodtékala, vytvářela gel a nejspíš bychom byli z této situace bezradní. Gel naopak oceníme při přípravě chia semínek ke konzumaci, ale o tom už je další článek:

Semínka tvořící gel 

Jsou to semena, která při namočení vytváří ve svém okolí gel. Kromě populárních chia semínek sem patří i rukola (roketa), pohanka, len, řeřicha, psyllium (jitrocel indický). Lze sem zařadit i hořčičné semeno, ale v tom případě je množství tvořícího se gelu nižší. 

Postupujeme tak, jak si většina z nás již vyzkoušela při nakličování řeřichy. Semena nakličujeme na vlhké podložce.

  • Připravíme si k nakličování vhodnou misku. Může to být buď jednoduchá plastová miska (tácek, talířek) nebo miska přímo určená k nakličování s otvůrky k odtékání vody. Nakličovací misky mohou mít i vrchní víka, která pomohou udržet uvnitř příjemnou teplotu. 
  • Do misky položíme podložku - např. vatu, několik ubrousků nebo přeložené papírové kuchyňské utěrky
  • Podložku navlhčíme a rovnoměrně ji posypeme suchými semínky. Tato semínka předem nenamáčíme
  • V misce pro nakličování by neměla stát voda, přebytečnou vodu necháme odtéct
  • Je třeba udržovat stálou vlhkost, dobrým pomocníkem je jednoduchý rozstřikovač.
  • Klíčící semínka průběžně proplachujeme, nejméně dvakrát za den, ale můžeme i častěji.
  • Přebytečnou vodu pokaždé slijeme, ale zároveň chráníme semínka před vyschnutím. 
  • Jakmile semínka začnou růst, můžeme proplachování provádět i pod tekoucí vodou z kohoutku - vždy přidržujeme na jedné straně podložku, misku držíme zešikma a mírně puštěnou vodu necháme přes tácek protéct. 
  • Semínka k růstu potřebují pět až sedm dnů. Před sklizní je vystavíme dennímu světlu, aby získaly rostlinky pěknou barvu.
  • Poté semínka jednoduše sestříháme pomocí nůžek. Konzumujeme je v čerstvém stavu.
  • Naklíčená semínka a podložku (např. papírovou utěrku nebo ubrousek) po sklizni vyhodíme. 
  • Rada na závěr: Při manipulací s nakličovanými semínky dbáme o čistotu - vždy si předem umyjeme ruce a všechny pomůcky i použitá voda musí být čisté.

K nakličování lze použít také zeminu nebo substrát, udržujeme je vždy vlhké.

Pomazánka s uzeným lososem a řeřichou

Na závěr pro vás máme tip na pomazánku, kterou si můžeme připravit podle následujícího videa. Bohatě ji ozdobíme svěží řeřichou. Její natě se vyznačují pikantní chutí připomínající ředkvičky.

0:00/ 0:00LIVE

 

Komentáře