Jak správně krájet maso přes vlákno? Vysvětlíme, proč je toto krájení vhodné
Krájení masa přes vlákno je klíčovým trikem, který může zásadně ovlivnit chuť a strukturu pokrmu. Tento jednoduchý, ale často opomíjený postup zajišťuje, že maso bude po uvaření křehčí a bude se snadněji žvýkat.
Kvalitní maso je základem skvělého jídla, ale i to nejlepší maso může být tuhé a náročné na kousání, pokud není správně nakrájené. Správný způsob krájení masa přes vlákno je jednou z nejjednodušších metod, jak dosáhnout jemné a šťavnaté konzistence jídla.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak krájet maso přes vlákna
Základem úspěchu je správný typ nože, který je dobře naostřený. Na ostrý nůž není třeba vyvíjet velký tlak, naopak projede masem naprosto lehce.
- Každý kus masa obsahuje svalová vlákna, která běží určitým směrem. Když maso krájíte „přes vlákno“, znamená to, že krájíte napříč těmito vlákny, čímž je rozrušíte a zkrátíte.
- Nejprve si tedy kus masa před sebou důkladně prohlédněte a zjistěte, kudy svalová vlákna vedou.
- Následně se můžete pustit do krájení tak, abyste svalová vlákna překrájeli. Díky tomu bude maso stravitelnější a půjde lépe rozžvýkat.
Komentáře