Jaký je pravý maďarský guláš? Pikantní pokrm je plný masa, cibule a papriky
Pravý maďarský guláš je hovězí maso ve vlastní šťávě, připravené se stejným podílem cibule. Do šťávy přidáváme suroviny typické pro danou oblast. Guláš podáváme s chlebem, knedlíkem, noky nebo tarhoňou.
Maďarský guláš je stejně jako ostatní guláše "zaručeně pravý", ale tomu tak nikdy není ani nebude. Každý region, každá obec i rodina má své vlastní recepty na guláše děděné po generace - a všichni dají ruku do ohně za pravost toho svého.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit základ na guláš
Základ je to, co mají všechny guláše společné:
- Hovězí kližku (popřípadě hovězí krk) pokrájíme na stejně velké kostky. Stejné množství jako je masa, pokrájíme i cibule.
- Na sádle orestujeme cibuli a jakmile začne po okrajích hnědnout, přidáme maso. Opékáme, dokud maso nezešedne a nevypaří se uvolněná tekutina.
- Je čas přidat mletou papriku - pálivé by měla být polovina té sladké. Někdo dává přednost přidání papriky ještě před masem.
Co patří do maďarského guláše
Zde se recepty rozcházejí podle místních zvyklostí:
- Do základu na guláš můžeme přidat domácí kečup nebo rajčatovou šťávu.
- V mnoha receptech se přidávají pokrájená rajčata a zelené papriky.
- Lisovaný česnek, kmín, pepř a jiné koření guláš rozhodně nepokazí.
- Guláš nikdy nezahušťujeme - hustotu guláše zajistí cibule, popřípadě zelenina.
- Maso dusíme pod pokličkou i několik hodin, v omáčce ale nesmí plavat.
Na přípravu poctivého hovězího guláše se můžeme podívat v našem videu:
Komentáře