Jak na bavorské vdolečky? Přípravou vás provedeme v několika snadných krocích
Dozlatova smažené a nadýchané bavorské vdolečky jsou pochoutkou, kterou milují všechny generace. Nejlépe chutnají čerstvé a ještě teplé. Usmažené vdolečky zdobíme kyselkavými povidly, tvarohem a šlehačkou.
Bavorské vdolky jsou lahodným moučníkem, který připravujeme z kynutého těsta. Smažíme je podobně jako koblížky ve vyšší vrstvě oleje či sádla. Vdolečky můžeme podávat teplé i studené, zdobené jemným tvarohem s vanilkovým cukrem a povidly (švestkovými, hruškovými či jablečnými). Závěrečnou tečkou bývá smetana vyšlehaná s trochou cukru.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na bavorské vdolečky
Kynuté těsto nás může při přípravě potrápit, nicméně pokud ho dostatečně prohněteme a necháme správně nakynout, získáme jemné vláčné těsto, díky kterému se nám budou vdolečky dobře tvarovat. A jak na to?
- Na 1 dávku bavorských vdolečků potřebujete: 500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka (podle potřeby), 20 g čerstvého droždí, 20 g másla, 2 lžičky cukru, 1 žloutek, 1 lžičku soli, olej na smažení a na dozdobení povidla a tvaroh.
- Vlažné mléko nalijte do misky, přidejte cukr, droždí a nechte vzejít kvásek. Trvá to přibližně 15 minut, aby kvásek dosáhl dvojnásobného objemu.
- Do další mísy nasypte mouku, lžičku soli a promíchejte. Přilijte vzešlý kvásek a podle potřeby ještě trochu mléka.
- Poté přidejte žloutek, rozpuštěné vlahé máslo a vypracujte pomocí robotu nebo ručně hladké těsto.
- Mísu přikryjte utěrkou a nechte těsto asi hodinu kynout na teplém místě - do dvojnásobného objemu.
- Vykynuté těsto rozválejte na plát o síle 1–1,5 cm a vykrajujte vdolečky pomocí skleničky o průměru asi 6,5 cm. Přikrytá kolečka nechejte ještě 10 minut kynout.
- Opatrně udělejte v každém kolečku důlek a touto stranou vložte do vyšší vrstvy rozehřátého oleje. Smažte pod poklicí, poté vdolek otočte a dosmažte dozlatova.
- Usmažené vdolečky odkládejte na papírovou utěrku, aby nasála přebytečný tuk. Podávejte s povidly, tvarohem a ušlehanou šlehačkou.
Tip1: Pro lepší chuť a vůni přidejte 1–2 lžíce rumu do těsta. Vdolečky díky tomu budou méně vsakovat olej během smažení.
Tip2: Často se přidává do těsta vanilkový lusk, který se postará o lahodné aroma. Nahradit ho můžete vanilkovým cukrem.
Bavorské vdolečky si můžete připravit také podle našeho videonávodu, kde mimo jiné uvidíte i jejich tvarování a následné smažení. Dobrou chuť.
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Komentáře