Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dozlatova smažené a nadýchané bavorské vdolečky jsou pochoutkou, kterou milují všechny generace. Nejlépe chutnají čerstvé a ještě teplé. Usmažené vdolečky zdobíme kyselkavými povidly, tvarohem a šlehačkou.

Bavorské vdolky jsou lahodným moučníkem, který připravujeme z kynutého těsta. Smažíme je podobně jako koblížky ve vyšší vrstvě oleje či sádla. Vdolečky můžeme podávat teplé i studené, zdobené jemným tvarohem s vanilkovým cukrem a povidly (švestkovými, hruškovými či jablečnými). Závěrečnou tečkou bývá smetana vyšlehaná s trochou cukru

Jak na bavorské vdolečky

Kynuté těsto nás může při přípravě potrápit, nicméně pokud ho dostatečně prohněteme a necháme správně nakynout, získáme jemné vláčné těsto, díky kterému se nám budou vdolečky dobře tvarovat. A jak na to? 

  1. Na 1 dávku bavorských vdolečků potřebujete: 500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka (podle potřeby), 20 g čerstvého droždí, 20 g másla, 2 lžičky cukru, 1 žloutek, 1 lžičku soli, olej na smažení a na dozdobení povidla a tvaroh. 
  2. Vlažné mléko nalijte do misky, přidejte cukr, droždí a nechte vzejít kvásek. Trvá to přibližně 15 minut, aby kvásek dosáhl dvojnásobného objemu.
  3. Do další mísy nasypte mouku, lžičku soli a promíchejte. Přilijte vzešlý kvásek a podle potřeby ještě trochu mléka. 
  4. Poté přidejte žloutek, rozpuštěné vlahé máslo a vypracujte pomocí robotu nebo ručně hladké těsto. 
  5. Mísu přikryjte utěrkou a nechte těsto asi hodinu kynout na teplém místě - do dvojnásobného objemu
  6. Vykynuté těsto rozválejte na plát o síle 1–1,5 cm a vykrajujte vdolečky pomocí skleničky o průměru asi 6,5 cm. Přikrytá kolečka nechejte ještě 10 minut kynout. 
  7. Opatrně  udělejte v každém kolečku důlek a touto stranou vložte do vyšší vrstvy rozehřátého oleje. Smažte pod poklicí, poté vdolek otočte a dosmažte dozlatova. 
  8. Usmažené vdolečky odkládejte na papírovou utěrku, aby nasála přebytečný tuk. Podávejte s povidly, tvarohem a ušlehanou šlehačkou. 

Tip1: Pro lepší chuť a vůni přidejte 1–2 lžíce rumu do těsta. Vdolečky díky tomu budou méně vsakovat olej během smažení. 

Tip2: Často se přidává do těsta vanilkový lusk, který se postará o lahodné aroma. Nahradit ho můžete vanilkovým cukrem. 

Bavorské vdolečky si můžete připravit také podle našeho videonávodu, kde mimo jiné uvidíte i jejich tvarování a následné smažení. Dobrou chuť. 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Komentáře

Další tipy a triky