Jak vytvořit úžasné citronové měsíčky? Ochuťte je ořechy, čokoládou a rumem. O skvělou chuť se postará citronová poleva
Citronové měsíčky jsou v řadě domácností jedním z nejoblíbenějších druhů cukroví. A není divu, jejich chuť je jedinečná. A protože se jednotlivé recepty liší, můžeme si vybrat ten, který pro nás bude nejlákavější.
Než se do měsíčků pustíme, připravíme si nejprve dostatek vyloupaných vlašských ořechů. A aby nám to šlo rychleji, můžeme vyzkoušet rady, které tuto činnost usnadní.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Těsto na citronové měsíčky
Na citronové měsíčky, nebo také půlměsíce, připravíme poměrně husté těsto, jehož základem je:
- mouka - většinou polohrubá, ale některé recepty počítají s hladkou
- cukr moučka
- máslo nebo hera
- vejce - je jich potřeba poměrně hodně, obvykle 4–6
Další ingredience kterými ovlivníme výslednou chuť a vzhled:
- mleté vlašské ořechy
- nastrouhaná čokoláda nebo kakao
- prášek do pečiva - pokud ho použijeme, měsíčky více naskočí a výsledek bude "buchtovější"
Těsto dobře propracujeme ručním šlehačem a rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech. Těsto se snažíme rozetřít rovnoměrně, aby mělo rovný povrch - citronová poleva pak nebude stékat a zůstane všude. Plech s těstem vložíme do trouby a upečeme.
Citronová poleva na měsíčky
Mezitím, co se těsto peče, připravíme citronovou polevu, na kterou potřebujeme:
- 200 g cukru moučka
- šťávu z půlky citronu
- 2 lžíce horké vody
Do nádobky připravíme cukr a citronovou šťávu, a až těsně před dopečením těsta přidáme horkou vodu. Polevu ručně třeme tak dlouho, až se vše spojí. Zajímavá je také varianta polevy s rumem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat vánoční měsíčky s polevou
Ihned po upečení těsta vytáhneme plech a na těsto rovnoměrně a rychle rozetřeme čerstvě připravenou citronovou polevu. Poleva začíná velmi brzy tuhnout.
Měsíčky vykrajujeme pomocí kulaté formičky nebo skleničky z těsta velmi opatrně. Pokud možno, nedotýkáme se polevy, abychom ji nepoškodili.
- Někdo vykrajuje měsíčky ihned, dříve než poleva zatuhne. Díky tomu poleva nepopraská a povrch je krásně hladký.
- Jiní naopak čekají až poleva zatuhne, a vykrajují měsíčky teprve potom. Poleva sice praská, ale zase se vyhnou tomu, že by část polevy stekla po okrajích měsíčků.
Následující video nám předvede postup názorně:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak louskat vlašské ořechy. Jednoduché postupy, které nám pomohou rychle získat ořechová jádra z tvrdé slupky
Jak udělat citronovou polevu? Svěží nakyslou polevu využijeme nejen na cukroví, ale také na polití různých moučníků
Polevy na cukroví patří k závěrečnému zdobení. Ať už kakaová, citronová, nebo čokoládová - s námi je zvládnete snadno
Komentáře