Domácí griliáš využijeme do jogurtu, kaší, pohárů či krémů. Poradíme, jak ho připravit
Griliáš je směs mandlí nebo ořechů a karamelu, neobejdou se bez něho některé klasické dezerty (např. Dobošův dort, laskonky). Tato křupavá sladká směs může také ozdobit moučníky, poháry a sladká jídla. Griliášem plníme oplatky, zákusky, dokonce bývá součástí výtečných krémů.
Jak připravit domácí griliáš
Připravit griliáš není nic složitého. Stačí cukr a mandle nebo ořechy, případně kousek másla. Cukr použijeme krystal nebo krupicový (pískový). Moučkový cukr špatně karamelizuje. Z ořechů jsou asi nejběžnější lískové oříšky nebo mandle, ale můžeme vyzkoušet i jiné druhy (pekanové, vlašské, makadamové či pistácie a další). Můžeme je ponechat se slupkou, loupání není důležité, ale pokud si chcete dát práci, předem je oloupejte. Ořechy před vhozením do karamelu musí být suché.
Jak postupovat při tvorbě griliáše
Postup jsme shrnuli do několika bodů:
- Cukr necháme na pánvi zvolna zkaramelizovat.
- Do horkého světle hnědého karamelu vsypeme ořechy a promícháme.
- Jakmile jsou ořechy obalené karamelem, vyklopíme hmotu na plech nebo porcelán potřený olejem a necháme zchladnout. POZOR, hmota z pánve je velmi horká a tudíž nebezpečná.
- Zchladlou hmotu rozdrtíme. Můžeme použít dřevěný váleček na nudle či paličku, ale nejlépe hmotu rozdrtíme v drtiči (chopperu), který bývá součástí mixéru. Hrubost určujeme sami podle potřeby. Hotovou drť lze ještě přesít cedníkem s většími otvory.
- Griliáš uchováváme v suchu.
Kde použít griliáš
Griliáš ochutí i ozdobí jogurt, poháry, kaše, ovocné knedlíky, krémy v zákuscích, využijeme jej jako náplň do oplatků. Je součástí klasických laskonek nebo Dobošova dortu.
Komentáře