Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Existuje šlehačka bez tuku a laktózy? Tato pěna ji může skvěle nahradit
Zdroj: Toprecepty.cz

Také milujete šlehačku, ale držíte dietu, ať už dobrovolně nebo nedobrovolně? Zkuste s námi připravit „šlehačku“ bez tuku a laktózy. Uplatnění je široké, využijete ji ke zdobení všech oblíbených moučníků a dobrot.

Šlehačku někdo miluje a někdo "nemusí". Pak jsou ještě lidé, kteří šlehačku mají rádi, ale nemohou nebo nechtějí ji kvůli obsahu tuku nebo nesnášenlivosti laktózy. Pro ně je varianta beztučné pěny, která vypadá a chutná skoro jako šlehačka, skvělou alternativou.

Jak na šlehačku bez tuku

Základem této pěny je moučná kaše zpevněná želatinou a nadlehčená šleháním s vaječnými bílky.

  • Syrové bílky musí být z čerstvých vajec od spolehlivého zdroje a v pokojové teplotě.
  • Želatinu práškovou nebo plátkovou (s plátkovou se lépe pracuje) namočíme malém množství studené nebo vlažné vody a necháme nabobtnat.
  • Pokud toužíme po barevné šlehačce, namočíme želatinu v ovocné šťávě.
  • Z vody, mouky a cukru uvaříme za stálého míchání kaši. Můžeme ochutit vanilkou. Odstavíme.
  • Do horké kaše přidáme dobře namočenou želatinu a důkladným mícháním ji rozpustíme.
  • Pak už nám pomohou šlehací metly nějakého přístroje, nejlépe robota.
  • Šleháme kaši do zchladnutí, během šlehání postupně přidáme bílky.
  • Vyšleháme do bílé lehké pěny. Použijeme ihned, „šlehačka“ totiž brzy spadne.

Tato pěna se hodí všude tam, kde pravá šlehačka. Uplatníme ji v pohárech, na dortech a zákuscích.

Další tipy a triky