Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na jablečnou "nutellu" výhodně zpracujete přebytky letních jablek. Lahodná čokoládová pomazánka má široké využití
Zdroj: Pixabay

Padaná nebo letní moučnatá jablka můžeme zpracovat třeba na chutnou čokoládovou pomazánku, pro kterou určitě budeme mít různé způsoby využití.

Jablka musí být dobře zralá, aby pomazánka nebyla trpká. Výhodně tímto způsobem zpracujeme letní jablka, která rychle moučnatí. Jablka nesmí být nahnilá. S trochou práce získáme výbornou pomazánku, která skvěle poslouží i k ochucení jogurtů a kaší.

Jak nutellu připravíme

Postup přípravy domácí nutelly není složitý. Popíšeme ho v několika krocích:

  1. Na 1 kg jablek potřebujeme 150–250 g cukru, 50 g práškového kakaa a 50 g čokolády na vaření. 
  2. Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky.
  3. Podlijeme nepatrně vodou a rozdusíme zcela doměkka.
  4. Pak dosladíme podle chuti, můžeme použít domácí vanilkový cukr
  5. Vmícháme práškové kakao a nalámanou čokoládu na vaření. Můžeme rozmixovat.
  6. Necháme přejít varem a lijeme do malých skleniček.
  7. Uzavřeme a sterilujeme při 85 °C po dobu přibližně 20 minut.

Jak nutellu používáme

Jablečnou nutellou můžeme slepovat sušenky, mažeme ji na piškoty, pečivo nebo palačinky, používáme ji jako jednoduchý krém na moučníky. Nutella je výborná do jogurtů, kaší a tvarohových pohárů. Výhodou je cenová dostupnost a kvalita použitých surovin.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky